Е нећеш га псовати Путину…

путин говор

Доњи дом руског парламента је усвојио нови закон и у Русији је забрањено псовање у филмовима, на телевизији и у музици.

Руски председник Владимир Путин мора да потпише нови едикт и тако га произведе у закон, али он је прошле године већ пристао на сличну забрану поганог језика у медијима.

Нова норма значи да би неки од најпознатијих руских глумаца и певача могли бити кажњени новчаном казном или им чак може бити забрањен рад ако се наругају закону.
гитариста москва
Фотографија: Руски рок певач Јуриј Шевчук (са гитаром) у центру Москве. Шевчук који је 2010. прозивао председника Путина због слободе говора тврди да је нови закон део конзервативног тренда који би земљу могао „вратити у мрачно доба“.

Рокер Шевчук је још рекао: „Ја сам против свих забрана. Ја сам против сваког уплитања власти у уметност. Имамо ове забране у сваком од нас, у нашој моралности. Оне су створене васпитањем и религијом.“

Казне се крећу од 2500 рубаља (41 фунту) за појединце па до 100 000 рубаља (1 600 фунти) за предузећа. Повратник би могао бити банован на годину дана.

Фотографија: Руски председник Владимир Путин мора да потпише нови едикт и тако га произведе у закон, али он је прошле године већ пристао на сличну забрану поганог језика у медијима.

Видео, аудио касете и књиге које садрже псовке ће морати да се продају у посебном паковању са упозорењем на експлицитан језик.

Критичари истичу да не постоји стамена дефиниција онога што је лош језик, сличан проблем с којим је био суочен и закон што га је председник Путин потписао прошле године .

Закон каже да ће „речи и изрази који не испуњавају норме савременог руског књижевног језика“ бити ван закона. Група „експерата“ ће одредити које су те речи и фразе.

Остаје нејасно да ли ће филмови и телевизијске емисије у којима се „блипују“ непристојне речи бити оквалификовани као прекршај и пасти под забрану.

У последњих неколико година све се више псује у руским филмовима и представама.

Медијске компаније су већ суочене са тешкоћама са забраном а новинска агенција Росбалт је накратко затворена после емитовања два видеа са псовкама.

Аутор: Пол Донели
Извор: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2614738/No-swearing-Russian-Cussing-banned-film-TV-music-year-Putin-outlaws-bad-language-media.html
Превео, за пуковника авијације – пилота у пензији Милорада Ђошића, који псовање не допушта ни пријатељима: Александар Јовановић – Срби на окуп