Британски војници се неће борити у Украјини

Russians-take-control-of-Crimean-naval-base
Фотографија: Украјинска криза: Човек држи руску заставу на крову штаба ратне морнарице у Севастопољу.

Министар одбране Филип Хемонд је у тајности рекао шефовима оружаних снага да наши војници не би ишли у битку да помогну спасу Украјине и ако је Русија нападне.

Торијевац је изгледа опрао руке од региона, тврдећи да жртвовање делова Украјине Москви не би било од важности за Велику Британију.

То би значило да Британија није испоштовала споразум из 1994. да Украјини гарантује сигурност у замену за одустајање од нуклеарног оружја.

Инсајдери су рекли да је г. Хамонд  то изјавио током сусрета са главним шефовима британских оружаних снага.

Извор је за „Мирор“ рекао: „Ово је запањујући став – посебно јер Влада јавно жели да Русија страхује од робусног одговора Британије уколико санкције не зауставе Владимира Путина.“
britanska vojska
Фотографија:  Без интервенције: министар одбране Филип Хемонд и начелник Генералштаба сер Питер Вол.

„Можда је најважније што Хемонд изгледа верује да је у реду да Британија окрене леђа Украјини упркос потписаним гаранцијама да нећемо.“

Извор је навео и Хемондове речи водећим командантима, укључујући начелника Штаба одбране генерала сер Ника хотона – да и ако Британија не успе да учествује у војној интервенцији у Украјини то „неће утицати на наше место у свету“.

Господин Хемонд је био јавно прозиван због резања трошкова одбране. Смањење трошкова ће смањити број војника са 120 000 на 80 000 до 2020 године. Стручњаци мисле да су резови допринели да руски председник Владимир Путин размотри отимање земље.

Портпарол британске владе је рекао : “ Наш став о војној интервенцији је јасан и дугогодишњи. Ми верујемо да ситуација у Украјини треба да се решава дипломатијом и медијацијом у релевантним међународним организацијама као што су УН.“

Министар иностраних послова Вилијам Хејг јуче је изјавио да је Британија спремна да плати економску цену наметања оштријих трговинских санкција Русији због њеног „силеџијства“ у Украјини. Амерички председник Барак Обама је такође оптужио Путина да није “ прстом мрднуо“ да убеди проруске милитанте у Украјини да не стварају кризу.

Аутор: Крис Хјуз
Извор: http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/british-troops-not-fight-ukraine-3468093
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп