Србија у Европи за 5-6 година, али без КиМ

junker

Главни кандидати за новог председника Европске комисије, Жан-Клод Јункер и Мартин Шулц, оценили су да се улазак нових земаља у ЕУ може очекивати тек пошто се кроз пет-шест година сама Унија изнутра преустроји и превазиђе криза, тако да њене структуре и њена економско-социјална ситуација буду у стању да приме неку нову чланицу.

Србија и Црна Гора могу очекивати да, под условом да успешно окончају преговоре о чланству, буду прве нове чланице ЕУ после пет-шест година, а то значи да за време петогодишњег мандата нове Европске комисије, на чијем челу могу бити Јункер или Шулц, то неће моћи да се оствари.

То су агенцији Бета рекли извори блиски Јункеру, кандидату за новог председника Европске комисије, истакнутог од стране Европске народне партије, која окупља странке десно од центра у Европском парламенту. Јункер је изјавио да став да бар у идућих пет година не може бити проширивања ЕУ деле кругови у Савету министара ЕУ, Европској комисији и Европском парламенту.

Јункер, донедавни луксембуршки премијер, бивши председник Еврогрупе, која усаглашава економску политику „еврозоне“ и један од најискуснији политичара у ЕУ, изјавио је у кампањи за новог председника ЕК да „неће у ЕУ ући нове чланице током идућег мандата Европске комисије“.

Кандидат групе социјалиста у ЕП за новог челника извршног тела ЕУ, председник Европског парламента Мартин Шулц, предочио је да „Европска унија не може да се проширује бескрајно на нове чланице, јер прво мора да се преобрази и преустроји“.

Шулц је својевремено изјавио и да је то шире прихваћени, иако не и званични став у многим круговима ЕУ, да Србија у неком виду мора признати независност Косова кад дође на праг чланства у ЕУ.

Извор: Агенције