Србомрсци против тужиоца

klintonova-i-bagra

Група од 30 јавних личности неће на бесмислена саслушања о списку “Наших”.

– Шта ћу у Вишем јавном тужилаштву? Шта се од мене очекује? Да негирам разлоге због којих су „Наши“ моју маленкост уврстиле међу „србомрсце“? Или да их потврдим? Нисам правник, опростићете ми ако је питање глупо – написао је Небојша Крстић на Твитеру.

Иако су му правници објаснили да постојање кривичног дела зависи од личног осећања угрожености које тужилац мора да испита, Крстић је наставио да се ишчуђава.

Какве везе имају моја лична осећања са нечим што је кривично дело и што мора бити мерено објективним метром? Јер, ако сам неустрашиви херој, нема ни кривичног дела. А уколико сам некакав плашљивко, има – написао је Крстић пре него што је дошао на саслушање.

Исто мишљење има и Драгослав Љубичановић, бранилац лидера СНП “Наши” Ивана Ивановића, који тврди да је саслушавање 30 људи без кривичне пријаве против аутора списка, правно најобичнији “нонсенс”.

– Мени као инжењеру то изгледа бесмислено, али сам се консултовала са правницима који су ми објаснили да такве радње нису спорне и да не морају да буду схваћене као додатно малтретирање – казала је за “Блиц” проф. др Србијанка Турајлић, која се јуче једина од позваних петоро јавних личности одазвала на позив тужилаштва.

Сличан став дели и редитељ Горчин Стојановић који је прекјуче саслушан.

– Не разумем се у право. Као грађанин Србије имам поверење у њене институције, а као позоришни човек цитираћу Шилера који каже да „позориште почиње тамо где престаје правосуђе“. Другим речима, правна страна ми је мање занимљива од друштвене овог и оваквих случајева. У славном Клајстовом комаду “Разбијени крчаг” један судија приморан је да врши истрагу која га води право до њега самог, што мислим да је овде случај – казао је за “Блиц” Горчин Стојановић.

И. Милићевић – БЛИЦ