Румунске војне јединице се крећу према украјинској граници

румунска војска

Према расположивим информацијама, војне јединице у Румунији крећу се ка источној граници -војни ешалон опремљен противавионским топовима, камиони и земља -ваздух ракетни системи преко Букурешта се крећу ка црноморској луци Констанца. Војне јединице су потребне за заједничку војну вежбу уз учешће америчких војника и четири америчка Ф – 16 борбена авиона – према изјавама за штампу званичника румунског Министарства одбране.

„Маневри ће се одржати у складу са постојећим планом о стратешком партнерству између Румуније и САД „, саопштио је румунски министар Националне одбране Мирчеа Душа.

Раније су Летонија, Литванија, Пољска, Румунија и Естонија позвале НАТО да ојача своје војно присуство у њиховим земљама због украјинске кризе. Чим је избила, АВАКС авиони су почели са свакодневним летовима над јужним делом Румуније, узлећући из ваздухопловне базе НАТО-а Геленкиршен у Немачкој, да би спровели радарске обавештајне операције које покривају јужни део Украјине, Молдавије и Крим.

Истовремено, румунски председник Трајан Басеску је удовољио захтеву Вашингтона да повећа број маринаца у ваздухопловној бази НАТО-а у Немачкој са 1000 на 1600. Поред тога, румунске власти су затражиле од званичног Вашингтона да распореди ескадрилу америчких борбених авиона на територији Румуније за период до 2017 године.

Планови повећања војног присуства САД у Румунији су критиковали и политичари, и јавност Румуније. Саветник румунског премијера, Јонел Бланцулеску, изразио је своју бојазан, рекавши да су САД претвориле Румунију у „добру“ мету у случају војне ескалације у региону.

С друге стране, бројни румунски политички аналитичари верују да с обзиром на догађаје у Украјини Букурешт мора бити добро припремљен за довођење својих трупа у подручје Одесе и област Черновци. “ Интервенција на северу области Буковина, на југу Бесарабије и у Придњестровљу постаје неизбежна и чак неопходна, посебно у случају да Украјина није у стању да одржава јавни ред на територијама где живи румунска популација“, аналитичар популарног румунског листа „Адеварул“, Дину Зара, написао је у свом чланку, како ТАСС извештава.

Извор: http://www.eurasiareview.com/28042014-romanian-military-units-moving-towards-ukrainian-border/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп