Расветљена мистерија „руског четника“ кога су западни медији прогласили за специјалца

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Када је Њу Јорк Тајмс 21. априла објавио ексклузивну репортажу о припадницима руских специјалних јединица на истоку Украјине, „најчвршћи аргумент“ и „доказ“ су биле фотографије једног те истог човека који се појављује у рату у Грузији 2008., потом у само неколико дана од почетка овог месеца у Краматорску и Славјанску. Наводно је реч о припаднику специјалне јединице руске војске „Спецнац ГРУ”, елитних руских специјалаца, а којега смо у мноштву његових колега запамтили по томе што никада не носи маску и наравно – по препознатљивој дугој бради.

Анализирајући „доказе“ Кијева и америчких обавештајних служби, аналитичар Вејн Мадсен је у почетку мислио да је реч о фото-шопу и у својој колумни се пита је ли ико икада видео припаднике елитних специјалних снага којима је задатак да се боре прса у прса, скачу падобраном, роне, пробијају се кроз шипражје, трње и где све не, а да имају тако дугачку браду и косу, што је апсолутно незамисливо у било којој сличној јединици у свијету?

„Идеја да би војник у активној служби руских специјалних снага имао дугу браду је више него смешна. Готово све моје колеге у западним медијима тврде да су брада и коса међу заповедницима специјалних снага строги табу, јер тако нешто може бити кобно током борби. Дуга коса и брада нису допуштени ни по уласку у специјалне снаге, осим ако није потребно за посебне мисије, као када су амерички специјалци пуштали браде како би се инфилтрирали међу талибане у Авганистану. Америчким специјалцима је било допуштено носити браду и косу и када су се кретали кроз племенска подручја, како не би били препознати као странци. Међутим, због потенцијалне рањивости је опште забрањено пуштање дуге косе и браде и због тога јединице као Фоке, Зелене беретке и Алфа Група имају строга правила о изгледу војних особа. Након што су престале активности у појединим подручјима, 2010. је америчким специјалцима у Авганистану наређено да се обрију у складу с војним правилима“, пише Мадсен.

m2 614x487 Расветљена мистерија руског четника кога су западни медији прогласили за специјалца

Но, прича не завршава овде. Симон Шустер, новинар часописа ТИМЕ, одлази на пут у источну Украјину како би разоткрио мистерију и проналази човека којег смо данима гледали у штампаним и електронским медијима. Шустер се 21. априла у Краматорску сусреће са славним брадоњом којег су западни медији прогласити „припадником руских специјалних снага“. Супротно тврдњама Кијева и Беле куће, брадати милитант није никакав „руски саботер ГРУ-а“, него обичан борац локалних снага из Славјанска који је из Русије дошао као добровољац.

m3 171x487 Расветљена мистерија руског четника кога су западни медији прогласили за специјалцаРеч је о Александру Можајеву који се Бараку Обами и превратничкој влади у Кијеву „захваљује што су га унапредили у официра руске елитне јединице и у неку му је руку жао што то ипак није истина“.

„Свако ко је икада провео неколико дана на просторима источно од Украјине, највероватније је видео милитаната Можајева који је осумњичен да је „агент руске владе“. Њега је тешко не приметити и то не само зато што је украјинска влада прије неколико дана објавила његове фотографије, него због његове браде налик на лопату, због које је постао маскота сепаратиста“, у репортажи за Тајм пише новинар Симон Шустер.

Прошле недеље су власти из Кијева предочиле нове фотографије које доказују да је Можајев „руски војни обавештајац из редова ГРУ“.

Информације су поделили с високим западним званичницима и новинарима. По њиховом мишљењу је то доказ како је цела Доњецка регија, индустријско средиште источне Украјине, „по заповести Кремља окупирана од стране руских специјалних снага“.

Можајев је Шустеру рекао „да би био јако срећан да је та информација тачна, само што се он тамо налази с другим припадницима Народне милиције Славјанска“.

По њиховом мишљењу, да су руски специјалци заиста у источној Украјини, на улицама градова попут Славјанска би био ред и мир. Не би било ни опасности од војне кампање против цивилног становништва и наоружаних припадника локалне самообране, међу којима се налази и најпознатији брадати „специјалац“ на свету – Аца Можајев.

„Након два напада на тај град од 120 000 становника, становницима је ситуација изгледала пуно опаснија и хаотичнија од онога што су видели на Криму, где су цели задарат скоро неприметно обавили дисциплиновани и професионални руски војници. Осим тога, град је у приличном хаосу јер локална самоодбрана која држи под контролом Славјанск је, наводно, мешавина бивших и пензионисаних војника из града, проруских националиста и етничких Козака из целог бившег Совјетског Савеза“, пише руска Правда.

„Можајев је руски држављанин, али је сада пријатељ с онима који су наоружани аутоматским пушкама, ракетним бацачима, тенковима и оклопним возилима одузетим од украјинске војске“, рекао је амерички новинар.

Можајев и његови другови држе Славјанск под контролом од првих дана окупације зграде локалне управе, но, Шустер тврди „како није видео ништа што би упућивало да они примају финансијску помоћ од Русије“.

Извор и фото: Адванце.хр