Двојица папа постали “свеци” за Ватикан, скарадне изјаве “православног” патријарха

papa-rugova
Промоција Ругове, западњачке марионете која је одиграла одлучујућу улогу у стварању “независне државе Косово”. Више римокатоличких представника тврди да је Ругова тајно и постао римокатолик.

(Радио Ватикан – 27.04.2014.) Папа Фрањо је канонизовао папе Јована 23. и Јован Павле 2.
“Свети Отац” је овим чином и формално озваничио веру римокатоличке верске организације на миси на којој је такође присуствовао и јеретички “папа емеритус” Бенедикт 16.
Прослави је присуствовало до 100 шефова држава и влада. Стотине хиљада људи су били за ову прилику доведени на Тргу Светог Петра и по околним видиковцима.

Ове две папе значајне су за еру јереси екуменизма као њени предводитељи, док је Јован Павле познат и по својој улози у разарању Совјетског Савеза и Русије. Што се тиче односа према Србима Јован Павле је у свим кризним ситуацијама држао страну непријатељима Србије, први је признавао новопроглашене државе и вршио промоцију вођа сепаратиста на Косову и Метохији. Срби ће му тешко опростити и проглашење Степинца, викара усташке војске, за блаженика.

Патријарх Вартоломеј који припада, као и наведене папе, јереси екуменизма, у свом интервјуу објављеном уочи церемоније, потврдио је да припада људима који поштују исте вредности као и наведене папе-јеретици.

Цариградски патријарх Вартоломеј:

“Огромно обожавање у православном свету према Јовану 23. се догодило одмах дан по његовој смрти, такорећи почели смо га називати “преподобним”, “свецем” и “оцем екуменизма”. Патријарх Атенагора је био први који је применио на њему одломак Јеванђеља: “Доћи ће човек, од Бога послат, који ће се звати Јован”. Ми можемо да се инспиришем његовим примером, да би се наставио тешки и проблематични ход ка проналажењу јединства Хришћана,” изјавио је у овом интервјуу, наследник Атенагоре, шампиона екуменизма, Вартоломеј Први, “патријарх васељенски” из данашњег Истамбула. Вартоломеј је први патријарх у историји “сестринских Цркава”, како наводе новине из Рима, који је присуствовао устоличењу папе. Канонизација Јована 23. ствара још већи значај следећем догађају у Јерусалиму на који ће заједно ићи Вартоломеј са папом Фрањом .

Новинар: – Папа Јован 23. је изазвао обожавање и код браће православаца. Шта значи за Вас, и за правосавне хришћане пуно признање његове светости?
Вартоломеј: -Драги папа Јован 23. је био огромна духовна фигура у историји Цркве католичке и хришћанства. Мој блажени претходник, патријарх васељенски Атинагора, га је јавно признао као велику личност, поклањајући баш њему еванђелске текстове са у којима га упоређује са Јованом Крститељем називајући га “претечом”, “гласником нашег Господа”. Заиста, Јован 23. је направио први прави корак за Цркву. Захваљујући његовој важној и храброј одлуци да сазове Ватикански Концил, по чијим је упутима отворен пут католичкој цркви за присуство у екуменском покрету, тиме и улога предводника у заједништву хришћанском, са посебним наглашавањем на односе католика и православаца. Такав догађај, ​​заједно са врлинама доброте, и љубави које откривају карактер и живот тог великог црквеног човека, је разлог потпуног поштовања канонизације дате му од стране католичке цркве.
————————————————– ———————–

johnwithsoc
Јован 23. је познат и као “папа шаљивџија”. Када је чуо коментар једне жене на рачун његове дебљине: “Боже мој, што је дебео,” одговорио joj је: “Госпођо драга, конклаве нису такмичења за лепоту!”

Вартоломеј о Фрањи, папи са глобалистичком медијском подршком:

Досадашње је служење папе Фрање задивило и нехришћане. Етос једноставности и љубави према свим људима, изнад свега према болеснима и сиромашнима, који чини да се не прави разлика код папе Фрање у проповеди, и папе Фрање у начину живота, који говори јеванђелским духом у овдашњем времену, побољшава јако пуно екуменски дијалог. Православци сада не виде папство као препотентну институцију, то што је у прошлости јако затезало односе између католика и православаца . И тако, пример папе Фрање поставља нове основе у ходу ка екуменском дијалогу .

————————————————– ——————————-

На "канонизацији" је, наравно, учествовао и свештеник у православној одежди који је певао на грчком. Знак да су православнима врата отворена под скутом папе.

На “канонизацији” је, наравно, учествовао и свештеник у православној одежди који је певао на грчком. Знак да су православнима врата отворена под скутом папе.

Вартоломеј: Дајем огромну важност састанку са п. Фрањом у Јерусалиму, који сам ја предложио на разговору у самом почетку његовог папства. Биће то, изнад свега целебративни карактер састанка, будући да се поклапа са 50-годишњицом историјског састанка измедју папе Павла 6. и мог незаборавног претходника Атинагоре… Историја не сме да се заборави, јер може постати учитељица садашњости . Тај сусрет, онда, је изискивао немало инспирације и храбрости, и томе треба да се захвалимо ми, њихови следбеници… .
Свакако, сусрет у мају ће дати нови импулс у односима Цркава. Данашњи свет је проблематичан, а алтернатива томе је натерати на братску сарадњу и акцију свих хришћана, као и према читавом заједништву, према вољи нашег Господа.
————————————————– —————————–
“Наравно, што се више приближавамо заједници у Јеванђељу, то више откривамо заједничке изворе. За католике и православце то знаци да се мора поново погледати како је разумевано Јеванђеље од Отаца Цркве. Не заборавимо да су првих 1000 година разумевање Јеванђеља на истоку и на западу огледало и по пуном заједништву у Светим Тајнама.

Коментар уредништва: Очигледно је да не постоје разлике у вероисповедању римских и цариградских јеретика. Практично, по њима је једина тешкоћа што не служе заједно и што јединство у вероисповедању није запечаћено јединством у организационом виду и учествовању у заједничком богослужењу. Претпоставка је да овог потпуног интегрисања две заједнице нема јер још није испран мозак и православна вера православног народа. Ипак, ово “испирање” је у току. С обзиром на подршку владајућих политичких структура и медијске подршке питање је колико ће православаца у наредним годинама остати православно, а колико ће њих кренути путем јереси екуменизма.

(Делови интервјуа преузети са http://www.avvenire.it)

Погледајте, такође: ВАРТОЛОМЕЈ У МИЛАНУ

Припремила и превела екипа Фб странице “Православље живот вечни”