Амерички војници стигли у Литванију

3us-troops-lithuania-drills.si

Вилњус — Амерички војници стигли су данас у Литванију као део америчког контингента од 600 припадника који је Вашингтон одлучио да пошаље у Балтички регион.

Председница Литваније Далија Грибаускајте поздравила је долазак америчких снага као „меру одвраћања“ у региону, пренео је АФП.

„Ми знамо ко су наши прави пријатељи који ће у овој ситуацији доћи да помогну“, рекла је она новинарима по доласку око 150 војника из 173. ваздухопловне бригаде у ваздушну базу Сиаулај.

????????????????????????????????????????????????????

„Ако би неко од наших гостију задобио повреде, то би значило отворену конфронтацију не само са Литванијом, већ и са Сједињеним Државама“, додала је она.

Америчке трупе ће, како је навело литванско министарство одбране, учествовати у неколико вежби током ове године.

У среду је већ један контингент америчких војнка допутовао у Пољску, а у Летонију у петак, док још 150 војника требало да стигне у Естонију у понедељак.

-

Вашингтон је у уторак најавио да шаље 600 војника у овај регион, а НАТО је такодје појачао ваздушне патроле изнад балтишких земаља које су биле у саставу Совјетског Савеза све до 1991. године када су стекле независност, а Северноатлантском савезу приступиле су 2004. године.

Танјуг