Руси основали своју платну картицу, амерички MasterCard „дубоко забринут“

rusija-platna-kartica

После изненадног и ненајављеног отказивања услуга Виза и Мастеркард у Русији под налогом САД, руски посланици усвојили су закон који омогућава оснивање националног система електронског плаћања.

Овај систем је алтернативуа америчким системима плаћања платним картицама Виза и Мастеркард, у тренутку када западне земље прете увођењем нових санкција Москви због украјинске кризе.

Закон такође предвиђа механизам финансијских санкција за системе плаћања који једнострано прекину своје услуге.

Америчке компаније за банковне картице Виза и Мастеркард у марту су без претходне најаве прекинуле пружање услуга клијентима више руских банака после објаве Вашингтона да уводи санкције Русији због припајања Крима.

Тада се руски председник Владимир Путин заложио за то да Русија формира сопствени систем електронског плаћања, и оценио да је за жаљење поступак америчких компанија.

Нови закон обавезује такође оператере који раде у Русији да отворе специјални рачун у руској централној банци који ће послужити као гарантни фонд.

Америчка компанија Мастеркард изразила је данас своју „дубоку забринутост“ због планова руских власти, и навела да процењује могући утицај ових измена на њену активност.

Бета