Колона украјинских оклопних возила приближава се Славјанску; У Луганску ухапшен координатор „Десног сектора“

desni-sektor

12.10 – У Луганску ухапшен координатор „Десног сектора“

Незапослени човек самостално је финансирао луганску ћелију националиста „Десног сектора“. По његовим речима, новац је посуђивао од пријатеља.

Према речима ухапшеног, пријатељи су му давали новац, надајући се на његове везе, које је поседовао захваљујући свом положају „координатора“.

Он тврди да познаје начелника Министарства унутрашњих послова Украјине Владимира Гуславскиг и губернатора Луганске области Михаила Болотског. Међу својим пријатељима притвореник је навео и депутата Партије региона Романа Ландика – од њега је, такође, у више наврата позајмљивао новац.

11.08 – Колона украјинских оклопних возила приближава се Славјанску

Конвој од шест оклопних транспортера украјинске војске изашао је из града Свјатигорска и креће се према селу Хрестише, 15 км северозападно од Славјанска, који и даље држе присталице федерализације, саопштили су очевидци.

Село Хрестише држе борци самоодбране. Овде су 24 априла украјинске трупе пуцале на барикаде.

Украјинска војска, која учествује у војним операцијама у источној Украјини, стационирана је у граду Свјатигорск и у селу Долина, Свјатогорског региона Доњецке области.

11.06 – Дмитриј Рогозин: Ако Кијев одлучи да у својим нуклеарним електранама користи америчко нуклеарно гориво, значи да није извукао никакве поуке из Чернобиља

Руски заменик премијера Дмитриј Рогозин, који је у влади задужен за питања одбранбене, ракетно-космичке и ваздухопловне индустрије, сматра несмотреним могуће решење Кијева да пређе на коришћење америчког нуклеарног горива у својим нуклеарним електранама.

„Ако Кијев одлучи да у својим нуклеарним електранама користи америчко нуклеарно гориво, значи да није извукао никакве поуке из Чернобиља“, – написао је Рогозин на свом Твитеру у суботу.

Министар енергетике Украјине је почетком априла изјавио да ће „Енергоатом“ и америчка Westinghouse ускоро потписати уговор о испоруци горива за украјинске нуклеарне реакторе.

11. 05 – Андреј Келин: Русија ће предузети кораке за ослобађање војних експерата ОЕБС-а

Стални представник Русије при ОЕБС-у Андреј Келин изјавио је у суботу да се Русија залаже за што брзе ослобађање војних експерата ОЕБС-а, који су наводно задржани у Славјанску.

„Сматрамо да ти људи треба да буду ослобођени у најкраћем могућем року. Русија, као члан ОЕБС-а, у том правцу ће предузети све могуће кораке,“ – рекао је Келин новинарима.

„Ми не знамо околности, шта се са њима догодило, где се налазе у овом тренутку. Али ми, као и други припадници ОЕБС-а, веома смо забринути због тога што се десило,“ – казао је Келин.

11.00 – Виталиј Чуркин: Русија задржава право да не призна председничке изборе у Украјини

Русија задржава право да ли ће признати председничке изборе у Украјини 25. маја, до којих можда неће доћи, изјавио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин у интервјуу за лист „Космомолскаја Правда“ који је данас објављен. „Ми ћемо посматрати како се они одвијају. Уколико тенкови буду пуцали, онда наравно да је (признање) апсурдно. Али за сад не дајемо категоричне изјаве и закључке унапред“, рекао је Чуркин.

Чуркин је, такође, рекао да је могуће да до избора неће доћи, пренео је Ројтерс. Власти у Кијеву „морају да предузму први корак“ ка имплементацији споразума постигнутог у Женеви 17. априла, „јер сматрају себе владом“, рекао је Чуркин.“Они морају да учине више него они који протестују на истоку Украјине: разоружају Десни сектор, ослободе окупиране административне зграде. Али најважнија ствар је да отпочну дијалог са истоком. До сада нису мрднули прстом“, рекао је Чуркин.

10.32 – Денис Пушилин: Посматрачи ОЕБС-а су шпијуни НАТО-а

Кијев — Проруски „побуњеници“, који држе групу међународних посматрача ОЕБС-а у источној Украјини, данас су их оптужили да су „шпијуни НАТО-а“ .

Они су такође навели да их неће пустити на слободу.

„Ми смо јуче ухапсили неке шпијуне НАТО-а и они ће бити размењени за наше затворенике. Не видим други начин да они буду ослобођени“, изјавио је лидер самопроглашене „Доњецке Републике“ Денис Пушилин.

Он је то изјавио испред зграде службе безбедности СБУ у Славјанску, у којој побуњеници, под чијом контролом се налази тај град у источној Украјини, држе тим ОЕБС-а.

Славјанск је постао епицентар тензија између проруских демонстраната и украјинских власти у источном делу земље где су проруски побуњеници заузели низ градова.

10.06 – У близини Славјанска подигнуте барикаде украјинске војске

Појава украјинских барикада у близини Славјанска показује намеру Кијева да успостави потпуну блокаду града.

У петак, снаге самоодбране су притвориле 12 представника ОЕБС-а. Према речима локалних власти, међу њима су били официри из НАТО-а и украјинског Генералштаба.

У суботу увече, непозната лица су пуцала на контролни пункт присталица федерализације. Инцидент се догодио на путу Харков – Ростов. На контролни пункт је било испаљено 15-20 метака. Повређених није било.

10.07 – Јацењук се данас састаје у Ватикану са папом Фрањом.

09.00 – Народни градоначелник Луганска Вјачеслав Пономарев саопштио је да безбедњаци народне милиције проверавају притворене чланове мисије ОЕБС.

КИЈЕВ/МОСКВА/ВАШИНГТОН – Лидери Групе 7 најмоћнијих земаља света запретили су увођењем допуњених и још оштријих санкција Русији, објављено је на сајту Беле куће, јавио је рано јутрос украјински Униан.

„Како бисмо обезбедили успешно и мирно одржавање председничких избора у Украјини, увешћемо жестоке санкције и мере којима ће Русија платити високу цену за своја дејства, наводи се у саопштењу. Група 7 подржала је војне акције које власти у Кијеву спроводе на истоку Украјине.

Подсетимо, касно синоћ руски борбени авиони су за протекла 24 сата неколико пута улазили у ваздушни простор Украјине, јавио је АП. Званичник је рекао да није јасно каква је сврха тих провокација, али је додао да се можда ради о тестирању украјинских радарских система или демонстрацији силе.

Курир-Глас Русије