Лавров: „Руски агенти ухваћени у Украјини? Покажите их“!

russian-agents-ukraine-lavrov.si

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, одбацио је као „неозбиљне“ извештаје о заробљеним руским агентима у Украјини. Он је оптужио политичаре из САД за извртање чињеница и погрешно тумачење Женевског споразума о де- ескалацији.

Лавров је критиковао западнде политичаре говорећи на форуму младих дипломата у Москви. Министар је оптужио своје колеге у ЕУ и САД за давање неоснованих изјава.

„Кери је много пута поменуо да је украјинска обавештајна служба заробила руске агенте“, рекао је Лавров. “ Дакле, покажите их народу, дајте их на ТВ. Кери каже да не желе да открију идентитет оних људи који су учествовали у хапшењу. То је неозбиљно.“

Док Запад оптужује Русију да не поштује Женевски споразум, Лавров верује да тај став произилази из погрешног тумачења споразума о де-ескалацији.

„Представници америчког Стејт департмента, нарочито Викторија Нуланд, тврди да смо се у Женеви договорили“ да сепаратисти „напусте окупиране зграде“, рекао је Лавров. „То је лаж, то није могло бити написано, јер смо били за приступ који осигурава истовременост процеса и једнаких одговорности за све стране када је у питању и напуштање бесправно заузетих зграда и разоружавање илегалних група.“

Лавров је рекао да Русија неће дозволити нарушавање текста Женевског споразума. Он је такође поставио питање тврдње које је Џон Кери дан раније дао у вези Кијева као потпуну усаглашеност са Женевским споразумом. Кери је рекао да власти у главном граду Украјине “ уклањањају барикаде на Мајдану и чисте трг.“

„Уместо гума, они сада постављају тамо бетонске блокове“, рекао је Лавров. „Нико неће да очисти то место.“

Лавров истиче да његови западни партнери не напуштају језик слогана, чак и у телефонским разговорима „један на један“.

„Ако мислите да када ме Џон Кери, Вилијам Хејг или Лоран Фабиус позову, да они другачије говоре у тим личним контактима и да кажу нешто што не знам из њихових јавних говора, ви сте у заблуди“, рекао је Лавров, додајући да он још увек покушава да има конструктиван дијалог са поменутим званичницима.

Све врсте санкција против Русије су знак да су се западне државе „изгубиле у сопственој игри“, рекао је он.

„Запад жели – и цела ствар је почела са тим –  да „окупира“ Украјину, са намерама које се искључиво заснивају на геополитичким амбицијама, а не на интересима украјинског народа“.

Када Запад схвати да не може добити битку на свој начин, код њега расту фрустрације, рекао је Лавров. Фрустрација се  преливају у „тешке напоре на стази санкција“.

РТ – http://rt.com/news/154832-russian-agents-ukraine-lavrov/
Превод: СРБИ НА ОКУП