На оптужници и кандидат за Нобела?

taci-uck-zlocinac

Косово је тешком муком донело одлуку о формирању специјалног суда за ратне злочине који су починили бивши припадници ОВК. Ту одлуку су сви актери у Приштини, осим албанских политичара поздравили, а научни саветник у Институту друштвених наука Душан Јањић подсећа да велики број утицајних људи треба да буде процесуиран.

Од око 200 случајева осумњичених за ратне злочине, у којима су укључени борци и команданти ОВК данас су многи од њих политичари, а неки се после ОВК баве организованим криминалом. Како каже, од тог броја предвиђеног за процесуирање „само десет се односи на Србе, а сви остали се тичу Албанаца“.

– Информација да постоје и Срби чија се умешаност истражује процурила је у медије још у септембру, а сада је све то актуелно због суда који се неће бавити само случајевима из истраге на основу извештаја Дика Мартија, већ и другим злочинима. Очекујем да ће се судити и за убиства новинара, војника, полицајаца – каже Јањић.

Ипак, суђење у случајевима где су директно укључени челници странака које су на власти на Косову неће бити лако.

– Биће велика борба и велики отпори. Уосталом, то је и у Београду случај, на пример с Мишковићем, где је Вучић само загребао, а није смео да настави. То су процеси који ће трајати дуго – каже Јањић.

Последњих дана се доста спекулисало ко ће се наћи на оптуженичкој купи. Спомиње се 130 особа, међу њима сам врх Тачијеве странке ПДК, али и ултрадесног Самоопредељења. У Мартијевом извештају Хашим Тачи је означен као шеф групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа у источној Европи. У међувремену се, уз Ивицу Дачића, помиње као кандидат за Нобелову награду за мир.

Изгледа да владајуће приштинске структуре већ знају коме виси оптужница над главом. Занимљиво је да је Тачијева партија на седници парламента, где је усвојена одлука о оснивању суда, тражила да се усвоји и закон којим ће оптуженима обезбедити финансијску помоћ из буџета.

Ј. Л. Петковић – Вести