Карл Одбур кажњен што воли Србију

karl-odbur

ЗОВЕМ се Богдан Кецман. Ја знам како је то кад те протерују одатле где си код куће. Желим да помогнем Карлу Одбуру, ако треба чак и да усвојим њега и ћерку да би добили српско држављанство. Дубоко сам потресен њиховом судбином – ово је у кратком телефонском разговору рекао некадашњи косовски функционер СПС, оснивач нестраначког удружења „Божур“ и бивши директор косовског „Југопетрола“.

Он је само један од читалаца које је дирнула прича француског држављанина Карла Одбура и његове десетогодишње кћерке Луне, којима после четири године боравка у Србији прети депортација. Одбур од 2008. води сајт „Српски амбасадор у свету“ у ком промовише истину о нашим страдањима током последњих ратова, посебно на Косову, пропагира природне лепоте Србије, полемише са Албанцима широм света, тежи да промени светско мнење о нама као о „дивљацима“ и земљи у којој и даље бесни рат! У Србију се преселио пошто је у градићу Ројан добио батине од албанских емиграната и претње смрћу због љубави према нашој земљи.

У Србији је са кћерком живео без папира, да би недавно, после прекршајног поступка, био осуђен на депортацију. Захтев за азил одбијен му је у првом степену, експресно, иако Србија иначе има проблема са одуговлачењем при одлучивању о судбини азиланата. Наша земља је, из крајње нејасних разлога, неком ко за себе отворено каже да се осећа Србином, поручила да није пожељан.

– Држава има дискреционо право да да боравак и заштиту коме хоће, као што ју је Русија дала Марку Милошевићу или Сноудену, независно од Закона о азилу и Конвенције о статусу избеглица. Конвенција предвиђа пет основа за добијање азила – угроженост због вере, политичких убеђења, расе, етничке или припадности посебним друштвеним групама (ЛГБТ популација или жртве насиља) – каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила.

Када неко добије азил, лакше може да добије и држављанство, односно српски пасош за којим толико жуде Одбур и његова кћерка. Као што има дискреционо право да да азил, држава има право, по члану 19 Закона о држављанству, да страним држављанима омогући и пријем у наше држављанство ако је то од посебног интереса за Србију. На предлог надлежног министарства (МУП) о томе одлучује Влада.

Тако су српске пасоше добили овдашња снајка, чувена манекенка Адријана Лима, бразилски спортисти Едуардо ди Флори Медес Каду и Габријел Клеверсон Кордова Клео. Прошле године пасоше Србије добило је и 10 спортиста Републике Српске. Али већ дуже време на пасош чека Сенегалац Ламин Дијара.

– Нажалост, још нисам добио пасош. Не одустајем, чекам и надам се – каже бивши Партизанов фудбалер.

Професор новосадског Филозофског факултета др Љубиша Деспотовић био је, како признаје, ужаснут и у неверици кад је видео причу о Одбуровима:

– Не могу да схватим да држава може да се понаша тако бирократски према неком ко брани њене интересе боље него што их сама брани. Многи политичари скупљали су поене дајући пасоше спортистима који би после напуштали Србију кад нађу боље плаћен ангажман, а не желе да помогну човеку који је рескирао све, који ради за нас озбиљан национални посао и који је 200 одсто грађанин Србије.

Зато се залаже да грађани иницирају петицију којом би помогли Одбуровима да остану у нашој земљи.

НОВОСТИ