Федералисти притворили војне посматраче ОЕБС-а због сумње за шпијунажу

osce ukrajina

ВАШИНГТОН – Проруске снаге притвориле су тим војних посматрача ОЕБС-а, шеф немачке дипломатије Франк – Валтер Штајнмајер захтевао је од Русије да се ангажује на њиховом ослобођењу.

Руски борбени авиони су у протекла 24 сата више пута улазили у украјински ваздушни простор, потврдио је портпарол Пентагона.

„Могу да потврдим да су у неколико наврата у последња 24 часа руски авиони ушли у ваздушни простор Украјине“, рекао је пуковник Стивен Ворен, пренео је АП.

У међувремену, Русија је позвала Украјину да обустави борбене операције на истоку земље, да повуче снаге одатле и започне примену Женевског споразума, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„То ће омогућити почетак деескалације“, наводи се у саопштењу.

9.23 – Шеф немачке дипломатије Франк – Валтер Штајнмајер захтевао је од Русије да се ангажује на ослобођењу посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), јављају данас немачки медији, наводећи да је у Министарству иностраних послова у Берлину формиран тим поводом кризни штаб.
И немачко Министарство одбране је данас саопштило да и даље нема контакт са немачким и међународним војним посматрачима у Словјанску и да се и даље покушава, али без успеха, успостављање контакта мобилним телефоном, преносе медији изјаву једног портпарола немачког Министарства одбране у Берлину.

9.20 – Проруске снаге притвориле су тим војних посматрача који је путовао у источној Украјини са представницима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), пренео је АП синоцњу изјаву једног локалног званичника.
Тим је заустављен у источном граду Славјанску, према Стели Корошевој, портпаролки самопрокламованог градоначелника. Она је рекла да је група поседовала „сумњив материјал“ и додала да они нису повређени и да ће бити пуштени након даље истраге.

8.40 – Група набогатијих земаља света Г7 постигла је договор о увођењу нових санкција Русији због кризе у Украјини, објављено је данас у саопштењу, а високи амерички званичник је изјавио да би санкције могле бити уведене већ у понедељак

Танјуг