Пентагон: Руски авиони ушли у простор Украјине

ruski avioni

ВАШИНГТОН – Руски борбени авиони су у протекла 24 сата више пута улазили у украјински ваздушни простор, потврдио је портпарол Пентагона.

„Могу да потврдим да су у неколико наврата у последња 24 часа руски авиони ушли у ваздушни простор Украјине“, рекао је пуковник Стивен Ворен, пренео је АП.

Он није навео више детаља, као ни где су се ти инциденти догодили или о којем типу руских авиона је реч.
Ворен је позвао Русију да „одмах предузме кораке ка деескалацији ситуације“.

Неименовани амерички званичници су нешто раније навели да није јасно каква је намера иза тога, али да је могуће да су руски авиони тестирали украјинске радаре или су демонстрирали силу, преноси АП.

Летови руских авиона уследили су у тренутку појачаних војних вежби руске стране дуж украјинске границе , наводи АП.
У међувремену, Русија је позвала Украјину да обустави борбене операције на истоку земље, да повуче снаге одатле и започне примену Женевског споразума, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„То ће омогућити почетак деескалације“, наводи се у саопштењу.

Русија, како се наводи, подржава јасну примену Женевског споразума који је Москва заједно са Украјином и западним силама потписала прошле недеље, а који предвиђа разоружавање свих нелегално наоружаних група и евакуацију свих окупираних зграда у Украјини, преноси АФП.

8.40 – Група набогатијих земаља света Г7 постигла је договор о увођењу нових санкција Русији због кризе у Украјини, објављено је данас у саопштењу, а високи амерички званичник је изјавио да би санкције могле бити уведене већ у понедељак

 

Грузијски председник упозорио Запад да не отуђује Русију

 

Председник Грузије, земље на чију су територију руски војници извршили инвазију 2008. године, упозорио је данас западне земље да не отуђе Русију због украјинске кризе.
Према његовим речима, отуђена Русија могла постати „још агресивнија, непредвидљивија и опаснија“, јавио је АП.

У интервјуу за ту америчку агенцију, Ђорђи Маргвелашвили је у Прагу рекао да Русији треба јасно рећи „односи између суседа или земаља у свету не граде се кроз војне интервенције“.

Грузија планира да потпише споразум о придруживању са ЕУ у јуну, чиме би унапредила односе.

Руске снаге разбиле су грузијску војску у кратком рату 2008. године због одметнутих грузијских региона Јужне Осетије и Абхазије, наводи АП.

Танјуг