Чеси организују парастос Принципу: То је херој који је помого обнови Чешке

princip1ПРАГ – Група пријатеља Срба из Чешке, организоваће парастос и комеморативни скуп Гаврилу Принципу у тврђави Терезин где је овај члан Младе Босне преминуо 28. априла 1918. године.

Организатори комеморативног скупа су редитељ Вацлав Дворжак из удружења „Пријатељи Срба на Косову“, члан Представничког дома Чешке Републике Јарослав Фолдина, док ће парастос служити свештеник Срђан Јаблановић из православне парохија Светог кнеза Лазара у Прагу.

– Желимо да опелом и скупом одамо почаст мученику мученику Мале тврђаве у Терезину, борацу за слободу Јужних Словена – Гаврилу Принципу. Убиство аустро – угарског престолонаследника у Сарајеву у 1914. сматра корак ка ослобођењу Јужних Словена и обнове државности и чешке националне обнове стварањем демократске Чехословачке. Парастос и комеморативни скуп ће се одржати у првом дворишту Мале тврђаве у Терезину у 12 сати – стоји у позиву организатора.

Организатори скупа су обезбедили и бесплатан превоз од Прага до Терезина, а аутобус ће поћи у 10.30 сати од метро станице Флоренц.

Извор: Правда