Црна Гора у страху од руских санкција

moskva-crveni-trg

Подгорица – Одлука Црне Горе да се придружи санкцијама против Русије, и тако подржи Европску унију и Сједињене Америчке Државе, добила је на актуелности након вести да Москва разматра одговор, будући да знатан део бруто друштвеног производа Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.

Медији у Подгорици спекулишу да Москва спрема противудар Црној Гори те да ће наводно бити укинут безвизни режим и трговинске олакшице.

Уколико би се Русија определила за укидање безвизног режима са Црном Гором, то би ове сезоне знатно смањило број туриста на црногорско приморју, а промена услова увоза такође би имала значајне последице по црногорску привреду, јер 90 одсто извоза привреде Црне Горе иде у Русију.

Амбасадор Русије у Црној Гори Андреј Нестеренко казао је јуче у Подгорици да није добио никакве званичне најаве из свог министарства спољних послова о наводном укидању безвизног режима и трговинских олакшица, како је то јуче најавила „Росискаја газета”.

Он је навео да се у многобројним контактима са грађанима Црне Горе уверио у њихов пријатељски однос према Русији и изразио наду да ће две државе наставити вишевековну традицију блиских односа.

Међутим, портал „Ин4с” јуче објављује да је Нестеренко рекао да су 2005. године црногорски званичници „буквално молили Русе да подрже инвестиције у Црној Гори”, говорећи да су Руси браћа, а да их сада избацују.

Коментаришући писање поједини руских медија да Москва спрема одговор на одлуку Црне Горе да подржи санкције према Русији, бивши црногорски шеф дипломатије Бранко Луковац рекао је да се нада да Москва, како је казао, „неће прибећи мерама које би отежале добре односе на политичком, привредном, културном плану за несметано кретање робе, услуга и грађана”.

„Оне би имале контрапродуктиван ефекат, отежале би напоре многих искрених пријатеља Русије да и даље негују развијене, вишевековне пријатељске односе Црне Горе и Русије и покажу да црногорски пут према интеграцијама није науштрб таквих односа, већ да и у саставу ширих интеграција Црна Гора може да буде поуздан пријатељ Русије”, поручио је он.

Луковац додаје у изјави агенцији Мина, чију изјаву преносе подгорички електронски медији, да добри односи Русије и Црне Горе треба да остану, упркос европским и евроатлантским интеграцијама које су, у Декларацији о независности Црне Горе, 3. јуна 2006. године, истакнуте као њен стратешки циљ.

„То је Русији познато и то није била сметња да садашња власт широм отвори врата Русији и њеним фирмама које су до сада то обилато користиле, посебно у економској сфери, у црној, обојеној металургији, рударству и хотелијерству”, поручио је он.

Он подсећа да грађани из Русије масовно купују земљиште, куће, станове по Црној Гори, имају школе, медије, а руски туристи чине готово трећину иностраних гостију. Овај искусни дипломата наводи да, како каже, „нема никакве потребе да Црна Гора жури и да се придружује санкцијама против Русије, које су или које би увеле САД и поједине чланице ЕУ”.

„Најпре зато што се још улажу напори за постизање политичког решења у вези са Украјином, што би био најповољнији развој за ту земљу, за добре односе Украјине и Русије, за европске и међународне односе, а затим и стога што то није у црногорском политичком, економском и свеукупном интересу”, саопштио је Лутовац и додао да „чак ни неке чланице ЕУ не журе да се придруже преурањеним санкцијама како због тога што оне отежавају налажење политичког решења тако и због властитих економских и укупних интереса”. „Садашњу пролазну кризу у односима, насталу после преоштре, али, сматрам, неосноване оптужбе на рачун премијера Црне Горе и његових разговора у Вашингтону, треба превазићи дипломатским средствима, јер је то у обостраном интересу.”

Подгорички провладин лист „Побједа” јуче је на свом порталу објавио кратку информацију да амбасади Црне Горе у Москви још није достављен никакав документ, „нити је нашим дипломатама на било који начин званично саопштено да ће Руска Федерација увести санкције Црној Гори”, прецизира се у овој информацији.

„Русија је свесна да у Црној Гори не постоји дилема да ли треба да постане чланица НАТО-а, што је главни разлог порука да би Москва могла укинути безвизни режим и трговинске олакшице Подгорици”, каже главни промотор НАТО-а у Црној Гори Саво Кентера. „Све приче и претње могу само да задовоље страну која их спроводи и која ништа друго не може да уради, јер је пут Црне Горе према НАТО-у незаустављив. Они могу да то посматрају са стране и показују своје фрустрације, али не могу утицати на то.”

Новица Ђурић- Политика