ПУТИН ЗАПРЕТИО: Казнићемо хунту у Кијеву због слања војске на сопствени народ! (ВИДЕО)

putin

Војну операцију украјинске армије у Славјанску Путин је назвао казненом мером, а режим у Кијеву – хунта

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће онај ко је наредио украјинској војсци да пуца у сопствени народ сносити тешке последице!

„То је казнена операција“, рекао је Путин, који у Санкт Петербургу учествује у пленарној седници на првом Медијафоруму независних локалних и регионалних медија. Он је казао да је војна акција против присталица федерализације Украјине „озбиљан злочин званичног Кијева против сопственог народа“ и назвао је актуелне украјинске власти хунтом.

Ова „казнена мера“ против проруских присталица несуммњиво ће имати последице и по међусобне односе две државе, казао је председник Русије, али није није прецизирао какве би могле да буду те последице.

„Кијев не треба да легализује ‘Десни сектор’, него да започне дијалог у сопственој земљи“, казао је Путин.

Путиново упозорење стигло је после вишечасовних огорчених борби током којих је украјинска армија заузела три контролна пункта код Славјанска.

Председник Русије такође је констатовао да су догађаји у источној Украјини још један доказ о исправности руске одлуке да подрже становништво Крима.

“У супротном они би били суочени са истим и још горим догађајима као у источној Украјини. Дакле, ово је још један доказ да смо правилно и на време деловали”, рекао је Путин на медијском форуму руског Народног фронта, пренела је агенција АФП.

Он је додао да увођење економских санкција других земаља за Русију може имати низ плусева, као што су „деофшоризација“ привреде и стварање повољнијих услова за пословање у земљи.

Русија има могућности да штити своје интересе у оквирима Светске трговинске организације (СТО) у вези са економским санкцијама других земаља, истакао је он.

Путин сматра да је учешће платних система Мастеркард и Виза у санкцијама према Русији „велика грешка“ са економске тачке гледишта јер у Русији Мастеркард и Виза покривају више од 90 одсто тржишта, „ми смо им га дали добровољно и многе трансакције у земљи се обављају управо преко тих система плаћања“, Међутим, „ми нисмо само размишљали, него смо прешли на практичну реализацију стварања националног система плаћања“, рекао је Путин.

Курир