„Република Српска има право да крене путем Крима“

bosna-i-hercegovina

Република Српска, у случају да буду настављени покушаји унитаризације БиХ, има право да следи пример Крима и организује референдум о независности, сматра директор Института за словенске студије при руској Академији наука и уметности Константин Никифоров.

Никифоров је рекао да је федерализација, према моделу који заговарају проруски региони на југоистоку Украјине, једино дугорочно решење за опстанак БиХ.

Он је за „Прес Република Српска“ изјавио да процес прекрајања граница на Балкану није завршен, јер нису решена национална питања народа који ту живе.

– Могуће је да ће се БиХ распасти. То је необична држава у којој је све конфузно. У БиХ имате екстремно радикалне снаге, али и проевропске идеалисте – каже Никифоров.

Што се тиче шанси за опстанак, Никифоров истиче да оне постоје, али једино у случају да се земља потпуно преуреди.

– БиХ би могла да опстане у случају да се преуреди у лабаву федерацију или конфедерацију. Ако се наставе притисци на њеној унитаризацији, онда се сигурно ближите распаду- објаснио је Никифоров.

Он је оценио да Српска и Русија одржавају пријатељске односе и да је веома важно то што су међусобни економски односи врло добри.

Према његовим ријечима, важно је и то што је „председник Републике Српске свестан да доброг савезника и пријатеља може да има у Русији“.

За Хашки суд Никифоров је рекао да је политички суд за којим никад није постојала потреба, јер питањем ратних злочина треба да се баве домаћи судови.

СРНА