У Француској прослављен Хитлеров рођендан

neonacisti hitler

Прослава рођендана Адолфа Хитлера од стране 200 неонациста у једном француском селу је изазвало бес у овој земљи, а највећа опозициона странка захтева објашњење од премијера зашто је његова странка то дозволила, а полиција се није мешала.

Преко 200 неонациста из Француске, Немачке и Италије окупило се у суботу увече у општинској сали у селу Олтингуе, у региону Алзас, у североисточној Француској, на прослави 125 година од Хитлеровог рођења, 20. априла 1889.

Прослава је била као шок за многе локалне становнике који су имали многа питања за локалне власти. Локални градоначелник, коментаришући оптужбе, рекао је да је он дозволио окупљање јер је био „преварен“, док је полиција објаснила да нису интервенисали, јер би било тешко да зауставе прославу која је у току, јавља РФИ (Радио Франце Интернатионале).

Андре Шерер, градоначелник малог села недалеко од швајцарског Базела, рекао је да он изнајмио салу у закуп за обичан рођендан, али не за скупштину у знак сећања на нацистичког лидера.

„Двоје људи се појавило да резервише салу. Имали су све исправне папире и осигурање. Све је било у реду. Нисмо имали појма да ће нас преварити“, рекао је Шерер, а како преносе локални медији.

„Ми смо преварени и мени је жао због тога“, рекао је он локалним медијима, а према РФИ.

Тек када су становници Олтингуе пријавили певање и живу музику у сали, Шерер је схватио шта се дешава и позвао је полицију.

Међутим, када је полиција стигла на место прославе, они нису прекинули догађај, рекавши да ће се ако то учине „ситуација закомпликовати. “ Неколико жандарма су послати у ту област да „обезбеде мир и ред.“

Градоначелник Шерер се уздржао од посете места прославе, плашећи се да би могао изазвати насиље.

„Нисам отишао јер полиција је већ тамо“, рекао је он. Када неко оде у салу са гомилом неонациста, наставио је, „ви не можете да кажете њима да изађу напоље“, али „ако то урадите, то би значило да ћете бити избачени напоље.“

Полицијски извор потврдио је за АФП да градоначелник није био упознат са планираном неонацистичком манифестацијом када им је изнајмљивао салу.

Прослава Хитлеровог рођендана – са учешћем неколико рок група које треба да свирају – била је рекламирана на интернету неколико месеци унапред, али детаљи о месту прославе су постављени пред саму прославу.

Adolf_hitler

Међутим, према сазнању заменика председника Француског десног центра Уније за народни покрет странке ( УМП ), немачке власти су унапред упозориле своје француске колеге о предстојећем неонацистичком скупу.

Роџер Кароучи,“ бесан“ због тог инцидента, писао је премијеру Мануелу Валсу тражећи од њега да објасни како је могло бити дозвољено да 200 Хитлерових фанова прославе рођендан нацистичког лидера у француској згради општине.

„Ако су немачке власти упозориле своје француске колеге о овом састанку, онда зашто је то дозвољено да се догоди?“, додао је он.

РТhttp://rt.com/news/154644-nazi-party-france-hitler/
Превод: СРБИ НА ОКУП