Званични сајт Беле куће: Петиција којом се позива на „препознавање Русије као спонзора тероризма“

bela-kuca-rusija-peticija

На званичном сајту Беле куће појавила се петиција којом се позива на „препознавање Русије као спонзора тероризма“. У документу се наводи да наоружани оперативци Русије делују под маском како би застрашивањем утицали на политику украјинске владе. Линк: https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM

Војна вежба руских трупа на граници са Украјином претња је даљој ексалацији ситуације, изјавио је Александар Вершбов, заменик генералног секретара НАТО. „Коришћење скривене претње и спровођење нових војних вежби на граници Русије и Украјине повећава тензије у ионако тешкој ситуацији, а истовремено се крши споразум постигнут у Женеви. Русија треба да се сконцентрише на повлачење трупа и смањивање опасности од оружаног сукоба“, додао је он.

07.02 – Припадници оружаних снага Украјине не учествују у антитерористичким операцијама, изјавио је Јури Повк, саветник министра одбране Украјине. Он је додао да украјинских војника нема у насељима. „Они су стационирани у својим касарнама. Сви други наводи су руска пропаганда. Нема коришћења војске против украјинског народа“, казао је он.

07.00 – Дечак са Крима Бранд Ивањук (16) убијен је на Ускрс ударцима чекићем. Мајка дечака Татјана верује да су њеног сина ликвидирали припадници полиције јер је говорио украјинским језиком, преноси Униан.

06.58 – Бивши министар спољних послова Украјине Јури Луценко наводи да је на предстојећим председничким изборима неопходно да победник буде изабран у првом кругу. „Није битно ко, али то је једини начин да Путин буде побеђен јер он планира да се умеша у изборе. Уколико дође до другог круга у коме би били противници Порошенко и Тимошенкова, то ће бити сигнал Источној Украјини и настаће хаос“, навео је он.

06.54 – Прекомпоновање граница Русије у Европи на основу етничности одређених области било би опасан преседан у целом свету, навео је експерт Збињев Брзезински, говорећи на Универзитету Џон Хопкинс за напредне међународне студије, преноси Глас Америке.

Курир – Глас Русије