Страх од Албанаца: Огњишта бранимо оружјем!

siptari i ukrajinci

Мештани неколико куршумлијских планинских села уз саму административну линију са Косметом након укидања базе Жандармерије у селу Трпезе, најавили су организовање сеоских стражи у страху од могућих упада Албанаца.

– У питању су засеоци Трпезе и Трн који припадају месној заједници Добри До. Мештани Трпезе, Милош Ђорђевић и Загорка Мићуновић, супруга Душана Мићуновића кога су Албанци шумокрадице пре шест година убили и украли му сву стоку, у страху су већ напустили своје куће, а питање је колико ћемо и ми остали издржати, јер су неки већ најавили да ће се иселити – каже узбуђено председник Месне заједнице Добри До Радован Јелић.

Због узнемирености грађана, мештане ових села посетили су представници Жандармерије, али према Јелићевим речима, сусрет је прошао без договора.

– Да ли зато што им је одржавање ове базе скупо или зато што немају адекватних услова за смештај, тек они увелико растурају базу, а представник Жандармерије нам је рекао како мора да разговара са својим шефом. И мени и осталим мештанима се чини да они не размишљају о повратку због чега смо сви у огромном страху. Па те ноћи када су почели да се селе, Шиптари с друге стране границе су славили пуцајући из разног оружја. Сад, када се Жандармерија повукла немамо друго решење него да и ми узмемо оружје, па ко преживи. Не схватате како је то када падне мрак, а знате да вас од границе дели тек неколико стотина метара и да Шиптари иду у крађу наоружани до зуба – каже Јелић и додаје да је на овом делу границе до сада забележено неколико упада албанских шумокрадица и оружаних инцидената, а да ће сада, после одласка Жандармерије, чак око 30 километара административне линије између Централне Србије и Косова остати необезбеђено.

Председник Општине Куршумлија Радољуб Видић, који се ових дана суочава са катастрофалним последицама поплава, каже да то баш и није тако зато што је Жандармерија и даље присутна на административној међи, али да потпуно разуме узнемиреност мештана ових планинских села.

– Административна граница је безбедна, али схватам страх тих људи, јер им је база Жандармерије у селу уливала додатно самопоуздање. Они су тим људима обећали да ће наставити да се брину о њиховој безбедности, као и да ће појачати патроле, али мештане то очигледно није умирило, па су се обратили и мени. Већ сам се писмено обратио министру и директору полиције, као и команданту Жандармерије – каже Видић.

Одборник у СО Куршумлија Миливоје Томовић истиче да је база Жандармерије фактички штитила десетак куршумлијских села и да су људи сада у оправданом страху.

– У питању је критично подручје, јер шумокрадице стално упадају на територију општине Куршумлија и наоружани илегално секу шуму. Сви се одлично сећамо како је прошао Душан Мићуновић – каже Томовић.

У Мердару мирно

Мештани села Мердаре које се такође налази уз саму административну међу са Косметом кажу да се не осећају угрожено, јер је база Жандармерије у самом селу, али да им није све једно када чују „гласине“ да би и одатле могли да се повуку.
– Последњих две године слушамо приче да ће се Жандармерија повући. На срећу, за сада немамо чега да се плашимо, јер има ко да нас брани – каже некадашњи председник Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић.

Ђ. Баровић – Вести