Карла дел Понте: Не верујем у суд за истраживање ратних злочина ОВК

karla del ponte

БЕРЛИН – Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте с неповерењем, сумњом и чуђењем гледа на одлуку скупштине Косова о формирању специјалног суда за истраживање ратних злочина некадашње „ОВК“ и сматра да је такав суд непотребан.

“Морам рећи да се чудим…имам бројне сумње“, рекла је Дел Понте за радио СРФ и истакла да не верује пуно у нови трибунал.

Дел Понте је указала да већ постоји један трибунал, а то је Трибунал УН у Хагу, који годинама обрађује ратне злочине у бившој Југославији и да истраживање злочина на Косову, такође, спада у рад тог трибунала.

Она је нагласила да јој изазива сумњу то што ће тај трибунал имати седиште на Косову које, према њеним речима, никада није сарађивало са Хашким трибуналом у питањима истраге илегалне трговине људским органима.

Та истраживања трају већ четири године и до сада, нагласила је Дел Понте, није ништа при том изашло на видело.

Специјални извештач Савета Европе Дик Марти је у свом извештају оптужио команданте ОВК за умешаност за време рата у трговину органима српских и других заробљеника, а Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе за људска права је пре пар година усвојио извештај и нацрт резолуције у којима се Хашим Тачи доводи у везу са трговином органима.

Немачки политички магазин “Шпигел“ је пре неколико година писао о трансплантацији органа у међувремену затвореној приштинској клиници “Медикус“, у којој је сиромашна руска емигранткиња Вера свој леви бубрег продала за 8.100 евра, а Валтер, богати немачки фабрикант, свој бубрег купио за 81.000.

У аналитичком извештају у најбољем стилу светског новинарства, магазин “Шпигел“ је тада писао о даваоцима и примаоцима, о суровој реалности сиромаштва и могућностима богатсва, о “покрићу“ косовских власти…

Новинари су тада дошли до сазнања о уплетености косовских власти у илегалну трансплантацију органа, али и о умешаности Немаца у тај посао огромног профита и рапидно растућег бизниса криминалних банди.

Тај магазин је писао и о томе да је немачки лекар Манфред Бер, који је за време косовског конфликта угостио породицу Дервиши, а они му, затим, према објашњењу адвоката “Медикуса“ које наводи “Шпигел“, предложили отварање клинике на Косову, послао три милиона евра за клинику…

Да ли је берлински доктор, као невин и наиван, увучен у балканску причу и да ли га је његов колега Дервиши намамио у криминал, а да он о свему томе није имао појма, питање је на које су, према наводима тог магазина, покушали да дају одговор истражни органи Џонатана Ратела који је у оквиру Еулекса 2010. године дошао на Косово.

Шта је још “Шпигел“ сазнао?

У јулу 2008. године фабрикант Валтер одлетео је у Истанбул, где се састао са једним од посредника, а одатле су авионом одлетели на Косово.

Валтер и Вера нису разговарали међусобно, али су имали заједнички циљ-клинику “Медикус“ на рубу града – сазнао је магазин у причи о богатом Валтеру, који је погазио и морал и право да би спасао свој живот, и сиромашној Вери, која је продала бубрег да би довела ћерку из Русије у Израел, и монструозним догађајима који су обележили нову политичку историју Косова.

“Шпигел“ је тада дошао и до поражавајуће јасног сазнања да светска трговина органима функционише по једноставној шеми – постоје импорт и експорт нације – Израел, Саудијска Арабија, Америка и Канада увозе, а Кина, Индија, Филипини, Египат и Молдавија извозе, наводи магазин.

Танјуг