Амбасадор Русије у Подгорици: Москва изненађена односом Црне Горе према Русији и кризи у Украјни

nesterenko

Подгорица — Амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестаренко саопштио је данас да је званична Москва „изненађена“ односом Црне Горе према Русији и кризи у Украјни.

Нестаренко је порталу ИН4С казао да „не види ништа позитивно“ у одлуци Црне Горе да се придружи санкцијама Еврпске уније (ЕУ) поводом кризе у Украјини.

Званична Подгорица се придружила санкцијама против бившег украјинског председника и чланова његовог режима, на шта је, како је раније објашњено, обавезује Споразум о стабилизацији и придруживању (ШП) са Унијом.

Таква одлука Подгорице, заједно са недавном посетом црногорског премијера Мила Ђукановића САД-у, којом је лобирао за подршку Васингтона проширењу НАТО-а на Црну Гору на септембарском самиту у Велсу, Москва је доживлела „непријатељским и разочаравајућим“.

Амбасадор Русије у Подгорици казао је да је Русија „изненађена“ потезима званичне Подгорице, јер две земље имају „дугогодишње, пријатељске односе“.

Нестаренко је саопштио да Русија сматра да о чланству Црне Горе и НАТО-у треба да одлучи „народ“. Црногорски званичници, међутим, не преферирају референдум о овом питању, јер сматрају да је то „скупљи и дужи“ пут, али и истичу да не беже од те врсте плебицита.

Упитан да прокоментарише тезе да се последњих година „из одређних кругова у Црној Гори проводе значајне активности како би се држава ‘очистила’ од руског утицаја“, амбасадор Русије је казао да „то питање треба упутити онима који такву политику проводе“.

„Не видим велики прилив у Црној Гори туриста и инвестиција из земаља – будућих савезника“, додао је амбасадор Русије.

Званична Подгорица је раније негирала оцене да је њена политика „антируска“, указла на „суверено право сваке државе да одлучују у свом унутрашњем развоју и спољнополитичким приоритетима“, какви су опредељење Црне Горе за чланство у ЕУ и НАТО.

Бета