План за КиМ остаје државна тајна

Sastanak o KiMЧелницима Владе у Председништву Србије данас је представљен нацрт платформе за КиМ. Вучић: Позван цео врх да понуди предлоге. До наредне недеље очекује се допуна стратегије

Председник Србије Томислав Николић представио је у среду челницима Владе нацрт платформе за Косово и Метохију, која би требало да буде кључни документ Београда у предстојећем политичком дијалогу са Приштином.

Радну верзију државне стратегије Николић је, на Андрићевом венцу, изложио премијеру Ивици Дачићу, првом потпредседнику Владе Александру Вучићу, вицепремијерки за европске интеграције Сузани Грубјешић, шефу дипломатије Ивану Мркићу и директору Канцеларије за КиМ Александру Вулину.

– Упознали смо се са нацртом платформе који је државна тајна. Био је то добар и веома конструктиван састанак у реалним, а не маркетиншким оквирима. Очекујемо да сви који су присуствовали састанку током наредне недеље дају своје предлоге, како би се у догледно време уобличио коначни текст платформе – изјавио је Александар Вучић, после сусрета у Председништву.

Како неки извори преносе, у наредне две недеље ће се знати оквир у којем би могао да се „креће“ наш формалан предлог за коначан статус јужне српске покрајине. Претпоставља се да ће то, у сваком случају, бити формула која ће косовским Албанцима гарантовати веома широку аутономију, али без кључних елемената државности.

Наставак дијалога Београда и Приштине очекује се средином новембра, а кључни медијатор биће шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон. Наш тим предводиће премијер Дачић, који је потврдио да је састанак у Председништву само први у низу:

– Платформа Србије требало би да буде довољно флексибилна како би се омогућио наставак дијалога, али и да има „црвене линије“ испод којих се не сме ићи. Државни врх ће се потрудити да се о њој постигне што шира сагласност. У том документу треба одвојити предлоге за коначно решење и оно што је написано у ставовима Европског савета – а то је да се до коначног решења постигне већа релаксација и видљив напредак у односима Београда и Приштине што не мења позиције Србије о статусу – рекао је Дачић.

Опозиционе странке протестовале су јер нису укључене у разговоре о платформи за КиМ. Шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић каже да су они очекивали израду свеобухватнијег документа, стратегије или резолуције, у којој би учествовале све парламентарне странке.

И шеф посланичке групе демократа Драгољуб Мићуновић рекао нам је да они нису позвани да се укључе у израду платформе и да не знају ни шта државни врх спрема, нити шта се Дачић тачно договорио у Бриселу.

НИКОЛИЋ: НОВА ФАЗА ПРЕГОВОРА

СУСРЕТ премијера Србије и такозваног премијера Косова Ивице Дачића и Хашима Тачија представља почетак нове фазе преговора Београда и Приштине – изјавио је у среду председник Николић, после разговора са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем, са којим се срео пре састанка државног врха о платформи.

Кирби је поздравио напредак у разговорима са Приштином и обећао помоћ Вашингтона како би они били што конструктивнији.