Русија ће инсталирати ГЛОНАСС станице у 36 земаља

glonas

Русија ће учинити свој ГЛОНАСС сателитски навигациони систем конкурентнијим изградњом 50 нових земаљских станица, рекао је шеф администрације Кремља Сергеј Иванов.

„Ми ћемо проширивати систем по потреби, после истека радног века оперативних сателита. Средства су углавном трошена на изградњу сателита на почетку распоређивања сателитске групе. То је било веома скупо. Сада је група креирана и ГЛОНАСС федерални циљани програм углавном додељује средства за хардвер и земаљске инфраструктуре“, рекао је Иванов, напомињући да је прецизност система значајно побољшана последњих неколико година.

„Садашња прецизност је 2,9 метара, а прецизност ГПС-а је 1,8 метара. ГПС је још увек испред, али овај јаз се смањује. Сустижемо га“, истакао је господин Иванов.

Господин Иванов се нада да ће издржљивост система на све спољашње факторе расти, навигација картографија ће бити унапређена, а промовисаће се и домаћа производња електронских компоненти.

“ То је једини начин да ГЛОНАСС буде производ за масовну употребу, на домаћем и иностраном тржишту“, закључио је господин Иванов.

Напомена: више о ГЛОНАСС – у (и видео) овде.

Извор: http://rostechnologiesblog.wordpress.com/2014/04/24/russia-to-install-glonass-stations-in-36-countries/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Превођење помогао:  “Етнобазар” – Чачак ( Кендама: играчка за побољшавање координације, израда и продаја – 062 145 72 21)