Тачи: Свет увредио Косово

taci jasari

Приштина, Београд – Такозвана скупштина Косова усвојила је јуче закон о наставку мандата Еулекса и оснивању специјалног суда за ратне злочине припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК). За предлог је гласало 89 посланика, против је било 22, док су уздржана била двојица. Против су били само посланици Самоопредељења

Одлуком се мандат Еулекса продужава до 15. јуна 2016, а оснива суд који ће се бавити оптужбама против ОВК које је изнео специјални известилац Савета Европе Дик Марти. Образлажући пред посланицима предлог закона, ратни злочинц Хашим Тачи навео је да захтев међународне заједнице да се оснује суд представља „неправду и највећу увреду која се чини Косову“.

„ОВК је водила праведну борбу и поштовала међународне норме“, рекао је Тачи и додао да се тај суд оснива као последица Мартијевог извештаја. Он је поновио да упркос тој неправди, косовске институције треба да формирају суд.

„Данас немамо две опције, имамо само једну, а то је наставак сарадње са САД и ЕУ, што подразумева да треба да оснујемо овај суд“, рекао је Тачи и додао да друга резервна опција не треба да се узме у обзир, јер неуспех у формирању суда у ткзв. Скупштини Косова омогућава Савету безбедности УН да формира такву институцију под надлежношћу УН.

Током расправе само су се посланици Самоопредељења изјаснили против оснивања суда. Владајућа ДПК је предложила да се оснује посебан фонд из буџета којим би се покрили сви трошкови припадника ОВК током судских процеса који би се евентуално водили против њих.

Такозвана заменица премијера Косова Едита Тахири изјавила је да је покренуто потписивање петиције којом ће се од Савета безбедности УН затражити оснивање трибунала за Србију због, како се наводи, „силовања припадника српских снага на Косову током рата на том подручју крајем деведесетих година“.

Тахиријева је прецизирала да је основ за оснивање таквог суда Резолуција 2106 о заштити жена настрадалих током рата, коју је Савет безбедности УН усвојио 2013. године. „Ова резолуција нам даје основ да припремимо ту петицију и да је упутимо Савету безбедности УН“, казала је Тахири за Радио-телевизију Косова.

Чеку: Без противљења

Такозвани косовски министар одбране Агим Чеку изјавио је да бивши припадници ОВК „неће ништа да крију“. „Не противимо се истраживању злочина. Сваки припадник ОВК спреман је да се суочи с правдом“, рекао је Чеку за РТК2.

ДАНАС – СРБИ НА ОКУП