Русија одговара на црногорске санкције?

rusija

Поводом одлуке Црне Горе да се придружи санкцијама против Русије, руски медији пишу да Москва разматра одговор, будући да знатан део БДП-а Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.

Oдговор Москве би, како се наводи, могао да укључи укидање безвизног режима и трговинских олакшица, преноси Танјуг.

Упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси, пише московски владин дневни лист Росијска газета.

Према писању тог листа, Руси су тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори, иако су у последњих неколико година руски грађани уложили у њу око две милијарде евра и тако јој помогли да постане пожељна за инвеститоре.

„Ђукановићева влада марљиво ‘чисти’ земљу од руског утицаја. Када је руском менаџменту у Никшићу запрећено физичким насиљем, полиција је одбила да одговори на претње“, тврди московски лист.

У тексту је наведено да је компанија која је уложила више десетина милиона евра у модернизацију железаре у Никшићу, била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада продала предузеће енглеском купцу.

„Прошлог лета власти су конфисковале и потом огласиле продају Комбината алуминијума у Подгорици чији је власник био Олег Дерипаска“, истакнуто је у тексту.

Црногорски политичари имају кратко памћење, изјавио је руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестеренко, наводећи да су 2005. године црногорски званичници буквално молили Русе да подрже инвестиције у Црној Гори – говорећи да су Руси браћа – а да их сада избацују.

У тексту се тврди и да полиција не истражује све чешће случајеве пљачкања руских кућа, док су Руси масовно постали жртве у преварама у послу са некретнинама.

Евентуално укидање безвизног режима Русије са Црном Гором могло би знатно да утиче на обим туризма, а промена услова увоза вина из Црне Горе у Русију такође би имала значајне последице по црногорску привреду, будући да 90 одсто извоза иде у Русију.

РТС