Санкције Русији могу донети дуго очекивано олакшање

maline

Увоз хране за руско тржиште је постало свакодневица. Русија увози више робе него што производи, а тај тренд траје већ годинама. Највећа земља на свету са богатом пољопривредном историјом постала је практично зависна од других држава, чак и европских земљица које се тешко могу наћи на карти. Шта ће се десити са Русијом уколико се трговински односи прекину због санкција ?

Од краја 20. века, посебно после уласка у СТО, руска зависност од стране хране расте. Наводно, руски увоз чини око 80 одсто све расположиве роба, укључујући и ону коју стране компаније производе у нашој земљи и робу у чијој се производњи користе састојци из иностранства.

Русија чак не може да сама обезбеди месо и млеко. Да ли је заиста тако? Шта ће се десити ако Запад предузме драстичне мере према Русији, мере које би могле довести до погоршања трговинских односа са ЕУ и САД ? Доцент за технологију пословања Руске академије за спољну трговину у Министарству за економски развој, Андреј Голубчик, рекао је за Правда.Ру да Русија неће бити у стању да брзо замени увозне производе са онима из сопствене производње.

„Имамо довољно жита, али квалитет овог зрна неће дозволити никоме да од њега произведе врхунску пасту. Руске врсте жита нису погодне за то, иако можемо направити веома добар хлеб од њега. Ми смо се сами снабдевали живином у потпуности. Ако погледамо у блиску будућности и претпоставимо да ће се држава полако али сигурно окренути говедини и млечним говедима, онда ћемо за годину или две бити у могућности да се обезбедимо са руском говедином, свињетином и млечним производима. Данас, нажалост, не можемо без увоза“, каже Андреј Голубчик. „Али, хвала Богу, сад није 1938. или 1951. Има фине говедине у Аргентини и Аустралији. Ако се Аустралија придружи санкцијама против Русије, сва Аргентина неће – Аргентинци ће бити срећни да продају. Транспортни трошкови ће бити већи, и то ће утицати на цену, али овде нема опције.“

Генерално, Русија може да купи месо из пријатељског Бразила, који дели чланство у БРИКС-у са Русијом и остаје један од највећих добављача месних производа у Русију. Што се тиче млека и других производа животињског порекла, укључујући месо, најближи партнер Русије је Белорусија, савезник у Царинској унији, која се граничи са западним територијама Руске Федерације и продаје производе по ниским ценама.

„Наше компаније троше смрзнуто месо у блоковима које користе за сухомеснате производе“, рекао је шеф московског Одељења за трговину и услуге, Алексеј Немерјук. “ Из БРИКС-а. Земље БРИКС групе су наши партнери већ дуже време, ми купујемо ово месо од њих. Јасно, имали смо пољску сланину, која је била позната по свом квалитету, али смо јој нашли замену. Кад смо код меса, Русија може да користи помоћ Белорусије. Што се тиче свињетине и живине – Русија не мора да је увози.“

Затим, што се тиче воћа и поврћа, рекао је званичник, одлучено је да се повећају субвенције за пластенике и убрза развој живинске и производње рибе. Ако нема довољно производа за један одређени сектор прехрамбене индустрије, онда Русија може да се усредсреди на производњу из ЗНД-а или далеких страних земаља.

„Ситуација са воћем и бобицама је гора. Примамо до 80 одсто бобица и воћа из Европе, али је и овде могуће заменити партнере. Србија је спремна да снабдева Русију са бобицама. Србија је велики снабдевач малином и боровницом“, каже Алексеј Немерјук.

У међувремену, Андреј Голубчик каже да руско тржиште није имало сегменте који би били болно зависни од страних залиха. Непријатан тренутак који се може јавити за руску економију због оштријих санкција повезан је са хај-тек индустријом. Ипак , Русија може да пронађе друге начине набавке неопходних машина и опреме високе технологије, на пример, преко Кине, која је одбила да учествује у текућој кампањи против Руса.

„Стараћемо се. Совјетски Савез је стално живео у условима економских санкција, међутим, ИБМ рачунари су радили на местима на којима су морали да раде у совјетским предузећима. Да, били су скупљи, морали су да се увозе преко Бугарске или Румуније, али их је било могуће увести. Нисам уопште забринут због одсуства неких прехрамбених производа, али сам забринут због хај-тек опреме“, закључио је стручњак. Поврх свега, није исплативо за друге земље у свету да руско тржиште удаљи од својих фирми. Ако се то деси, Европљани ће морати да нађу нове купце за своје воће и бобице, а Бушове ногице ће морати да трчкају у неком другом правцу. Ово је и даље велико питање, ко ће изгубити више, и треба ли да трговински односи буду суспендовани.

Аутор: Марија Сниткова
Извор: http://english.pravda.ru/russia/economics/23-04-2014/127428-russia_imports-0/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

KendamaПревођење помогао:  “Етнобазар” – Чачак ( Кендама: играчка за побољшавање координације, израда и продаја – 062 145 72 21)