Размишљање бившег „српског“ официра: Стојановић: Да је Србија прихватила НАТО базу, сачувала би Косово

momir-stojanovic

Београд – Наш преговарачки тим, због нереалне процене политичара, одбио је у Рамбујеу захтев да се формира војна база на аеродрому Слатина код Приштине. Да је то прихваћено, Косово би остало у саставу Србије – рекао је у интервјуу за НИН Момир Стојановић, председник Анкетног добора Скупштине Србије.

Стојановић је рекао и да злоупотреба у трошењу буџетских средстава за 12 година није могла да се одвија без политичке подршке.

– Да су МУП и тужилаштво радили свој посао, пљачка на Косову би одавно била кривично процесуирана. Мора да дође до промене српске политичке елите на самом КИМ, као и представника политичких опција које се кључно баве КИМ. Они немају више ни моралног ни политичког кредибилитета да се баве КИМ – навео је он.
На питање да ли кључну одговорност морају имати Небојша Човић, Слободан Самарџић или Горан Богдановић, и још десетак имена са београдских адреса Стојановић је одговорио:„ Истражни органи треба да утврде чија је одговорност коначна. Ако неко хоће независну истрагу, доћи ће до свакога. Толико је очигледних елемената у извештају да није тешко спровести истрагу. Питање је политичке воље“:

Описујући злоупотребе, Стојановић је рекао и да је Косовско митровачки округ откупио кућу председника некадашњег Косовско митровачког управног округа за 400.000 евра, а онда ту кућу доделио Калабићевом сину.

Објашњавајући због чега се Анкетни одбор није бавио истрагом о шверцу нафте навео је да је то преобимни материјал који захтева посебан Анкетни одбор. А да документација у коју је имао увид указује да највећи део нафте никада не стигне на КИМ, само се папири оперу преко КИМ.

– Нафта се врати и за величину ПДВ продаје на пумпама централне Србије.То није могуће без јаких позиција у пореској управи, Министарству енергетике – рекао је Стојановић.

БЛИЦ