Званично упозорење грађанима: Диклофенак опасан и може бити смртоносан

diklofenak

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) саопштила је данас да је у сарадни са произвођачима лекова који садрже диклофенак проследила писмо здравственим радницима којим их упозорава о органичењима терапијске примене овог лека.

„Корист примене диклофенака већа је од ризика, међутим, тренутно доступни подаци указују на повећање ризика за настанак артеријске тромбоемболије (тромб се преноси кроз вене) при примени диклофенака“, наводи се у саопштењу и додаје да је код свих пацијената потребно примењивати најмању ефективну дозу овог лека и то у најкраћем могућем року потребном за контролу симптома.

Контраиндикације диклофенака, како су нагласили, примећене су код пацијената који имају слабо срце.

„Примена диклофенака од сада је контраиндикована код пацијената којима је установљена конгестивна инсуфицијенција срца (срчана слабост) НYХА (Неw Yорк Хеарт Ассоциатион) класе ИИ-ИВ, исхемијска болест срца, болест периферних артерија или цереброваскуларна болест“, прецизирали су у саопштењу.

Значајан фактор ризика, како су навели, постоји и код пацијената који имају проблема са високим крвним притиском, хиперлипидемијом, дијабетес мелитусом и пушењем, па у тим случајевима терапију диклофенаком треба започети тек након пажљиве процене.

У слању писма здравственим радницима, поред Агенције, учествовали су и произвођачи који имају дозволе за лекове који садрже диклофенак и намењени су за системску примену, попут Галенике, Алвоген фарме, Хемофарма, Крка-Фарме и Фарма свиса.

Танјуг