Десни сектор: Све своје акције договарамо са властима у Кијеву

десни сектор

14.57 – Крим се уз благослов Москве претвара у зону безакоња, а на становнике се врши притисак да узму држављанство Руске Федерације, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Украјине Јевгениј Перебинис, преноси УНИАН. МИП Украјине забринут је због тога што руска страна окупацијом Крима крши права и слободе украјинских грађана, додао је он.

14.50 – Тони Блер: За Запад је боље да заборави на неспоразуме са Русијом по питању Украјине

Западне земље морају заборавити на неспоразуме са Русијом по питању Украјине и бавити се решењем проблема исламског екстремизма, сматра бивши британски премијер и специјални међународни изасланик за Блиски исток Тони Блер, који ће о радикалном исламу говорити данас у лондонском седишту америчке агенције Блумберг.

„Претња радикалног ислама није ништа мања. Већа је и шири се по целом свету. Морамо признати постојање тог проблема и бити спремни да се договоримо и сарађујемо са Русијом и Кином“, – наглашава Блер.

14.33 – Члан градског одбора Горловке, Владимир Рибак, чије је тело пронађено у реци у близини Славјанска, отет је 17. априла, када су га одвели непознати мушкарци. Највероватније је мучен и убијен пре него што је бачен у реку.

14.06 – Скоро 71 посто Украјинаца жели централистичку власт, а мање од 19 посто жели федерално уређење, јавља Кијев пост. Анкету су од 9. до 16. априла спроводила четири специјализована института, а наводи се да су покрили целу територију Украјине.

14.05 – Лавров: Било би корисније да Јацењук посети југ Украјине уместо Ватикана, напад на руске држављане тумачићемо као напад на Русију

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да је у насталој ситуацији у Украјини важније да вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук посети југ Украјине и разговара са демонстрантима него Ватикан.

„Прошле недеље, када је премијер Украјине посетио исток земље, састајао се само са људима које је сам именовао на положаје, али сусрет са демонстрантима није организован“, – рекао је Лавров.

Медији су пренели да је папа Фрања спреман да прими 26. априла Јацењука.

„Уколико дође до директног напада на наше законите интересе, интересе Руса, не видим другу алтернативу осим нашег одговора уз пуно поштовање међународног права. Напад на држављане Русије се тумачи као напад на Русију“, – изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров у среду.

„Никада нисмо демантовали да смо концентрисали додатне војне снаге на граници са Украјином, као што су и власти Украјине послале војску ближе руској граници“, – рекао је Лавров.

Он је такође нагласио да су војне вежбе у различитим регионима Русије регуларне.

13.57 – Служба судских извршилаца у Москви „са задовољством“ ће примити у своје редове припаднике јединице украјинске специјалне полиције „Беркут“, јавља Раша тудеј. „Ако узму руско држављанство, проћи ће обуку и бићемо срећни што их имамо“, изјавио је шеф московског УФССП Александар Стебаков.

13.48 – Мало је вероватно да ће нове санкције против Русије допринети побољшању ситуације у Украјини, изјавио је аустријски канцелар Вернер Фајман.

„Не треба више потпиривати конфликт, треба га смиривати“, изјавио је канцелар.

13.41 –Десни сектор: Све своје акције договарамо са властима у Кијеву

Украјинска екстремистичка организација „Десни сектор“ координира своје акције са Саветом за националну безбедност и одбрану Украјине и украјинским оружаним снагама, јавља Интерфакс.

То је групи припадника посматрачке мисије ОЕБС-а речено у руководству те злогласне организације у Лавову, а објављено је на сајту украјинског ОЕБС.

Посматрачи ОЕБС-а састали су се челницима „Десног сектора“ у Лавову, а ови су их уверавали да све своје активности спроводе у циљу јачања одбране земље – укључујући врбовање волонтера и основну физичку обуку.

Представницима ОЕБС-а речено је и да војно крило „Десног сектора“ не постоји – претворено је у политичку партију у складу с договором из Женеве.

13.41 – Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон позвала је власти у Кијеву да се суздрже од употребе силе на истоку Украјине.

То је новинарима рекао њен портпарол Мајкл Ман.

13.36 – Последње анкете показују да у изборној трци за новог председника Украјине воде олигарх Пјотр Порошенко и бивша премијерка Јулија Тимошенко, јавља украјински њуз сајт Главком. Порошенка подржава 32,9% грађана (8% више у односу на март), Тимошенкову 9,5% (1,3% више у односу на март), а трећепласираног Сергеја Тигипка подржава 5,1 посто грађана. Следе Михаил Добкин(4,2%), Пјотр Симоненко (4%), Анатолиј Гриценко (3,4%) и Олег Љашко (3,2%), а остали имају мање од 3% подршке.

12.53 – Још траје расклапање и одношење барикада с Трга независности, популарног Мајдана, у центру Кијева, јавља Интерфакс. Барикаде на Институтској улици и код главне поште су остављене.

12.50 – Јуриј Продан: Украјина бесплатно узима 60 милиона кубика руског гаса дневно

Украјина узима из Русије неопходне количине гаса, изјавио је министар енергије и индустрије угља Украјине Јуриј Продан.

„За потребе Украјине узимамо од 40 до 60 милиона кубика гаса дневно“, – рекао је Продан новинарима у среду. Он је додао да Украјина не плаћа за руски гас јер не постоји коначан договор о цени гаса. Првог априла ове године дуг Украјине за гас је изнео две милијарде двеста милиона долара.

12.25 – Славјанск: За десет дана 12 рањених

У локалне болнице града Славјанск Доњецке области Украјине од 12. до 22. априла примљено је дванаест људи рањених из ватреног оружја.

Раније је саопштено да је у нападу на стражу народне самоодбране на прилазу Славјанску погинуло неколико људи. Становници града су успели да одбију напада и заплене два возила у којима је откривена симболика радикалног украјинског покрета „Десни сектор“ и велика количина оружја: бомбе и амерички уређаји за ноћно посматрање.

12.14 – Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је данас да се Немачка и Француска залажу за дипломатско решење украјинске кризе и спровођење договора из Женеве и оценио да би свака даља ескалација стања отежала решење конфликта. „Сат откуцава“, упозорио је Штајнмајер у Берлину.

12.02 – „Народни градоначелник“ града Горловке Александар Сапунов одрекао се овлашћења градоначелника и посланика у Народној Републици Доњецку због низа претњи које су упућене њему и његовој породици, јавља РИА Новости. Ипак, и даље остаје на челу покрета „Ред у граду“ и припадник народне самоодбране. Сапунов је чак једно време морао да отпутује због покушаја да га убију.

11.58 – Московске власти кажу да ће се постарати за смештај ветерана из Украјине који дођу у Москву на прославу Дана победе, јавља РИА новости. „Сви могу да добију смештај у Дому ратних ветерана. Обезбедићемо им храну и смештај за три дана“, рекао је портпарол московске владе Александар Чистјаков.

11.04 – Снаге реда поставиле су на улазима у Доњец пунктове за котролу превоза оружја и других забрањених ствари које могу да угрозе безбедност грађана, јавља РИА Новости. „На тим пунктовима раде људи из саобраћајне полиције уз помоћ припадника Беркута и других“, изјавио је градоначелник Доњецка Александар Лукјанченко.

10.59 – Снаге самоодбране Донбаса још једном су саопштиле да не држе америчког новинара Сајмона Островског, који је нестао у Славјанску. „У последњих неколико дана нисмо задржали ниједног америчког новинара нити држављанина САД“, казао је за Интерфакс представник штаба Самоодбране Донбаса Мирослав Руденко.

10.34 – Амерички магазин Вајс потврдио је да је у граду Славјанску на истоку Украјине отет новинар Сајмон Островски који ради за тај лист. Островског су наводно заробили неидентификовани људи у униформи у Славјанску. „Народни градоначелник“ тог града Вјачеслав Пономарјов рекао је раније новинарима да су паравојне снаге узеле америчког новинара за таоца, наводи Укринформ.

10.34 – Кијев спреман да саслуша захтеве региона

Нови украјински лидери су изјавили да су спремни да саслушају законите политичке захтеве Украјинаца на истоку и западу земље и да им пођу у сусрет, саопштено је преко званичног веб сајта владе Украјине.

„Позивамо на испуњење женевских споразума између Украјине, Русије, САД и ЕУ“, – кажу у влади и наглашавају да су већ „предузети конкретни кораци“ и заустављена је активна фаза специјалне операције на истоку Украјине.

Ипак, јуче је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов најавио наставак војне операције на истоку земље, у регионима где од марта трају демонстрације присталица федерализације.

10.31 – Сједињене Америчке Државе и Запад су изазвали украјинску кризу, изјавио је у интервјуу чешкој телевизији ЦТ24 бивши председник Чешке Вацлав Клаус.

„Мислим да Русија није крива за избијање немира на Тргу независности (Мајдану) у Кијеву. Западна Европа и САД су погоршали ту ситуацију“, истакао је Клаус, а пренео Итар-Тасс.

10.17 – Власти самопроглашене Народне републике Доњецк сматрају да је најбољи излаз из настале ситуације на истоку Украјине потписивање привременог Уставног споразума по питању овлашћења региона, наводи се на сајту Доњецке обласне државне администрације. У саопштењу стоји да су истраживања јавног мњења показала да становници Доњецка желе да буду независни део недељиве и политички стабилне земље и траже да Кијев попусти, пренео је Глас Русије. „Дијалог отежава чињеница да је реформа самоуправе немогућа без промена Устава Украјине, а то је дуготрајни процес. Најбоље решење би било потписивање привременог Уставног споразума у који би ушла питања овлашћења региона, начин избора губернатора и статус руског језика“, навела је Доњецка администрација.

10.16 – Украјинска влада позвала је Русију да поштује договор постигнут на четворопартитном састанку у Женеви и повуче своје трупе, јавља Униан.

10.05 – Украјина је послала предлог Гаспрому да гас плаћа по цени од 268.5 долара за 1.000 кубика гаса, али је одговор и даље не, изјавио је Јури Продан, министар енергетике Украјине.

09.59 – Модернизација украјинског система за транспорт гаса, у првој фази, захтеваће 3-4 милијарде долара и о томе би могло бити речи на четворопартитном састанку у Братислави у четвртак, где ће се састати представници Русије, Словачке, Украјине и ЕУ.

09.56 – Вицепремијер Украјине Виталиј Јарема изјавио је да се антитерористичке операције на истоку Украјине настављају. „Активна фаза се наставља данас и снаге реда раде на елиминацији група које оперишу у Краматорску, Славику и другим градовима у регионима Доњецка и Луганска“, навео је он.

09.33 – Бивши шеф руске дипломатије Игор Иванов оценио је да Вашингтон користи Украјину као „пиона у својој великој геополитичкој игри“, упозоривши да је та земља „буре барута које ће пре или касније да експлодира“. „Америка неће понудити озбиљну помоћ Кијеву и неће се обавезати на значајне економске трошкове“, написао је Иванов у чланку који је објавила Росијскаја газета. Он је нагласио да је споразум из Женеве, иако „лаконски и декларативан“, једина основа која може да се искористи за јачање међународне сарадње на решавању украјинске кризе.

09.30 – Коцкарска зона на Криму, која ће бити изграђена на јужној обали, привукла је толику пажњу домаћих и међународних инвеститора да су локалне кримске власти и пре него што је председник Русије Владимир Путин уопште поднео парламенту предлог о њеном формирању прикупиле 1,5 милијарди долара, јавља Раша Тудеј. Према Путиновом предлогу, „кримски Лас Вегас“ треба да се простире на око 100 хектара.

09.12 – Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин изразио је наду да ће споразуми из Женеве о Украјини бити спроведени. Он је у изјави за телевизију „Русија 24“ рекао да никоме не треба да велика криза пређе у војни сукоб. „Уз сав њихов (западних партнера) повремени авантуризам, они схватају да је сада мир веома крхак и да има веома много криза и напетости у различитим деловима света. Њима не треба избијање нове озбиљне кризе са нејасним последицама по њих“, рекао је Чуркин.

08.40 – Контрола приправности руске флоте у Каспијском мору

Каспијска флота Русије је почела непланирану контролу борбене приправности у оквиру седмодневних тактичких војних вежби, саопштили су у среду у Министарству одбране Русије.

Миноловци ће тражити и уништавати мине на и испод површине мора. У тактичким вежбама учествује око 10 миноловаца, други ратни и помоћни бродови и више од 400 морнара.

На обалама Каспијског језера, које због његове величине називају и морем, налазе се Иран, Русија, Казахстан, Туркменија и Азербејџан, а тај регион покривен је мрежом нафтовода и гасовода. Русија је повећала број кратких и ненајављених војних вежби откад су значајно порасле тензије у односима са суседном Украјином.

08.23 – Амерички председник Барак Обама започео је туру у азијско-пацифичком региону, која ће трајати од 23. до 29. априла, а током које ће посетити Јапан, Јужну Кореју, Малезију и Филипине. Током ове туре Обама намерава да, са властима ових земаља, разговара о ситуацији у Украјини.

08.20 – Безбедносне службе у Луганску покренуле су криминалну истрагу против Валерија Болотова, познатијег као народни гувернер Народне републике Луганск, осумњиченог за сепаратизам.

07.55 – Лавров и Кери обавили телефонски разговор

Актуелне власти Украјине морају хитно почети да испуњавају женевске договоре постигнуте 17. априла, рекао је у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министар је нагласио да се наређење о слању армије против цивилног становништа мора повући и да се морају разоруражити припадници екстремистичког „Десног сектора“. А поводом уставних реформи Лавров је рекао да се са речи мора прећи на дело.

Џон Кери је током разговора тврдио да су власти Украјине већ најавиле неопходне кораке али примере о предузетим мерама није навео. Он је упутио јавни позив федералистима у Источној Украјини да положе оружје и упозорио на могућност увођења нових санкција Русији, уколико не дође до напретка у погледу договора из Женеве.

07.34 – Министарство правде Украјине упутило је захтев Административном суду дистрикта Кијев да забрани активности политичких партија Руски блок и Руско јединство.

„Суд ће размотрити захтев о забрани ове две странке“, саопштено је из прес службе ове институције. Подсетимо, 20. марта у Одеси је ухапшена Валерија Каурова, осумњичена за сепаратизам, иначе чланица Руског блока.

07.31 – Америчка фрегата „Тејлор“ упловила је у Црно море, јавља Раша тудеј. Мисија овог брода је да „задржи мир и стабилност у региону“, наведено је из америчке морнарице. „Фрегата ће оперисате унутар оквира међународних закона“, додаје се.

07.26 – Руски председник Владимир Путин поднео је државној Думи закон о успостављању зоне игара на срећу на Криму, јавља Униан.

07.15 – У Словјанску је, током последњих 10 дана, 12 особа затражило помоћ лекара због повреда нанетих ватреним оружјем, изјавила је Елена Џим, шеф департмана за здравство градског савета. Она је додала да су две особе, због озбиљности повреда, пребачене у Доњецк.

07.05 – Данас започиње регистрација кандидата за градоначелника Кијева. Избори за градоначелника одржаће се паралелно председничким 25. маја.

06.50 – Једина украјинска подморница „Запорожје“ вероватно ће постати музејски експонат у музеју Хладног рата Баклава на Криму. Ова подморница је раније постала део Црноморске флоте, а њена посада је прешла на руску страну.

06.45 – САД ће помоћи Украјини да смањи своју енергетску зависност од Русије, изјавио је Ед Ројс, председавајући Комитета министарства спољних послова САД. „Поседујемо додатне капацитете у Луизијани и можемо да, из САД, транспортујемо течни гас док убрзавамо изградњу терминала у Европи“, навео је он.

06.43 – НАТО бродови почели маневре у Балтичком мору

5 НАТО бродова је изашло из немачког лучког града Кил ради маневара у Балтичком мору, изјавио је у уторак заменик начелника штаба за операције поморскае НАТО команде Ариан Миндерхауд .

Сврха маневара – „подршка балтичким земљама „, рекао је он .

4 миноловца из Холандије, Белгије, Естоније и Норвешке, као и норвешки брод за подршку ће извршити маневре у међународним водама .

Раније је Савет НАТО одобрио пакет мера за јачање безбедности источноевропских државе у вези са кризом у Украјини.

06.40 – Виталиј Чуркин: САД сносе одговорност за разузданост радикала у Украјини

Представници САД су озбиљно утицали на смену власти са знацима власти у Кијеву. То је у емисији канала „Русија 24“ рекао амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин. Према његовим речима, САД сада имају циљ да подржавају максималну дистанцу између Русије и Украјине.

Према Чуркину, мировна операција УН у Украјини је нереална. Према његовим речима, сасвим је довољно присуство представника ОЕБС.

Курир-Глас Русије-НСПМ