Лукашенко: Ако почне рат, Украјина ће горети, а сви плаћеници ће ратовати против Русије

lukasenko

За дугогодишњег председника Белорусије, Александра Лукашенкa, често се говори како је један од највећих савезника Русије, док га Западни медији често називају „задњим европским диктатором“.

Свакако, сaрадња између Русије и Белорусије је снажна и постоји обострани интерес – Русији Белорусија треба као (можда и задња) тампон зона према НАТО пакту, док је Белорусији потребна економска сарадњу с Русијом јер је већ годинама на мети Запада (пре свега због чињенице да Лукашенко, који је на власти још од распада СССР-а, никада није пристао на масовну приватизацију, ни 90-их, ни касније.

Но, приказивање Лукашенка као некакве марионете Кремља је погрешно, а то се јасно види и из актуелних ставова Минска према украјинској кризи.

Док Русија истиче како је федерализација једино решење за кризу у Украјини, Лукашенко у суседној Бјелорусији се категорички противи таквој могућности.

У интервјуу за руску телевизију НТВ Лукашенко је истакао своју подршку територијалном интегритету Украјине. Рекао је како би федерализација уништила украјинску државу.

„Ако се жели сачувати Украјина као држава, а ја јако желим да Украјина остане интегрална монолитна и јединства држава, онда се не сме заговарати федерализација јер она би у будућности подиелила земљу и на крају уништила украјинску државу“, рекао је.

„Не желим уопште ни да разговарам о овој теми. Категорички се противим федерализацији јер се залажем за јединствену и уједињену Украјину. Федерализација је опасна, опасна је за Белорусију, Русију и за Запад. Народ Украјине никада то неће прихватити, једноставно никада“, истакао је председник Бјелорусије.

Овај аутентичан став белоруског председника поприлично поништава приче о томе да је он само „послушник Кремља“. Стратешка сарадња између Минска и Москве је врло чврста, но Лукашенко се никада није устручавао рећи што мисли, а ово не би био први пут да се његови ставови разликују од ставова Москве.

Критиковао је припајање Крима Русији истичући како је то „лош преседан“, али је такође истакао „признали ли или не признали, Крим је сада де факто део Русије“.

У данашњем говору пред парламентом такође се осврнуо на ситуацију у Украјини и упозорио на опасност од оружаног сукоба. „Ако ситуација ескалира и све стране се наоружају, бити ће екстремно тешко зауставити тај сукоб“, рекао је.

„Што се догађа у Украјини? Народ је тамо делиричан, избезумили су их политичари. Више нико не зна како ово решити. Једни хоће асоцијацију с ЕУ, други хоће федерализацију, трећи би нешто треће. Не разумеју они ни шта је асоцијација ни федерализација. Људе на улицу терају провокатори, разни ниткови с обје стране. Народ мора стати, нетко им мора објаснити о чему се овде ради. Народу се мора дати прилика да размисли о свему и да донесе информисану одлуку.  Да би се то десило Украјини су потребни разумни лидери, а не дрски политичари који су укључени у корупцију, који имају виле и богатство стечено на осиромашењу земље“, истакао је председник Лукашенко.

„Најзад, сада је битно ово: на улицама не смеју бити тенкови и оружје. Ако се почне пуцати с две или три стране, нећемо моћи више зауставити тај сукоб“, рекао је.

„Широм света имамо милионе плаћеника и гангстера који су добро финансирани и наоружани модерним оружјем. Сви ће се они мобилизовати. Кренуће сви заједно против Русије, а Украјина ће бити у пламену. Украјинском народу то не доноси ништа доброг, а Русија ће потонути. Не смемо допустити да се то деси“, истакнуо је за вријеме говора.

Лукашенко је свестан опасности која прети и његовој земљи, која се налази усред жаришта између Украјине, Русије, Пољске и Балтичких земаља. У овој ситуацији он заузима трезвен став и одбија да се сврста на било чију страну, што је за народ Белорусије (популација око 10 милиона становника – 84% Белоруси, 8% Руси, 3% Пољаци, 2% Украјинци) свакако најбољи избор, за разлику од других суседа – нарочито Пољске – који као да се припремају за рат регионалних пропорција

Запад схвата да је у Белорусији немогућ државни удар

Запад схвата да Белорусија није Украјина и да у овој земљи није могућ државни удар, изјавио је у уторак белоруски председник Александар Лукашенко, за време свог обраћања парламенту и народу.

„Они (Запад) схватају да Белорусија није Украјина и да немају шта овде да преврћу. Лукашенко је неприхватљив за Запад и тешко да ће икада бити. Али, они добро разумеју да данас не могу да преврну Белорусију, ја читам читав тај опус, који дипломате пишу“, рекао је Лукашенко.

Он сматра да данассве решава економско благостање земље. „Главно питање је питање економије, питање нашег живота, а не неки непријатељи, који су сконцентрисани у земљи или ван ње… Шта ми свашта данас не говоре. Да су код наше границе засели руски тенкови, да су заменили нашу и украјинску границу, да се амбасадор Суриков (амбасадор РФ у Белорусији) спрема да постане председник Белорусије. Све те брбљивце треба ишутирати напоље…Нико неће превртати нашу земљу, ако ми сами то не урадимо. А, у основи свега је економија. Ако наша предузећа буду имало радила – нису нам страшни никакви тенкови“, закључио је председник.

Он је рекао да су САД и западне земље давале савете Украјини и неким арапским земљама, где је дошло до смене власти, из области економске стратегије. „Хајде да будемо искрени. Шта? САД и Запад су такве будале? Они се боре за свој утицај, јер су они дошли и посаветовали тамо где је подлога спремна за тако нешто“, рекао је председник.

aleksandar-lukasenko-470

Према његовом мишљењу, основа украјинске кризе је корупција и тамо је била основа за смену власти. „Дакле, о коме се ради? О Американцима, НАТО, Русима или неком другом? О нама самим – и зато, дајте да радимо, подижемо нашу економију на највише стандарде, плаћамо људима плате, пензије и надокнаде. И онда ћемо бити увек стабилни“, позвао је председник.

У Украјини је 22. фебруара дошло до смене власти, која је имала обележја државног удара. Врховна рада је свргла с власти председника Виктора Јануковича, променила Устав и расписала председничке изборе за 25. мај. Москва сматра да легитимност одлука Раде изазива сумњу.

Лукашенко: У Кијев нећу доћи на тенку

У Украјини треба хитно смирити сукоб јер ће он у супротном привући милионе плаћеника из целог света, изјавио је данас председник Белорусије Александар Лукашенко у обраћању нацији из националне скупштине, преносе РИА Новости.

„Ако тамо крене пуцњава са две или три стране, ми тај сукоб никада нећемо угасити“, рекао је Лукашенко током говора у парламенту.

„У свету постоје милиони плаћеника и сви ће овде да нагрну. Сви сукоби у свету ће бити угашени, а сви плаћеници ће бити окренути против Русије“, објаснио је Лукашенко и позвао украјинске политичаре да застану и дају прилику народу да направи сопствени избор.

„За то су потребни лидери који нису огрезли у корупцији“, поручио је.

Председник Белорусије је рекао да је уверен да Украјина неће постати члан НАТО савеза, како је рекао, „ни данас, ни сутра, ни у блиској будућности“ и да у Украјини „не треба да буде никаквих страних трупа“, нагласивши да то неће дозволити ни његова земља, а ни Русија.

„То је црвена линија коју Запад не може да пређе“, оценио је Лукашенко, уз напомену да је Украјина предала Крим без борбе зато што ту територију не сматра својом.

„Због чега се нисте борили за Крим? Имали сте тамо веће снаге него Русија. Нисте бранили ту територију, значи да је не сматрате својом. Да није тако ви бисте се за њу борили“, поручио је Лукашенко властима у Кијеву.

Белоруски лидер је такође изјавио да садашње украјинске власти сматра легитимним и да је спреман да са њима сарађује.

Помињући свој сусрет са вршиоцем дужности украјинског председника Александром Турчиновим каже да му је објаснио да нема намеру да у Кијев долази на тенку како је Турчинов имао информацију.

„Ако дођем то ће бити на трактору и са плугом да помогнем Украјинцима да обраде и засеју усеве. На тенку у Кијеву ме нећете видети, то вам гарантујем“, рекао је Лукашенко.

Председник Белорусије је рекао и да је заинтересован да помогне Украјини али да не жели да буде посредник.

ИЗВОР: Адванс.хр / ГЛАС РУСИЈЕ / ТАНЈУГ / Евроазија.инфо