Украјински авион погођен изнад Славјанска

kramatorsk avion

КИЈЕВ – Украјински осматрачки авион „Ан-30“ погођен из аутоматског оружја изнад Славјанска. Русија спремна да се суочи са новим западним санкцијама, поручио Медведев. Бајден поручио Украјинцима да је Вашингтон уз њих, и упозорио Русију да ће уследити и оштрио санкције ако Москва не повуче своје снаге са границе. МИ6 против слања трупа у Украјину, док је Боб Дол изјавио да би САД требале да пошаљу војну помоћ Украјинцима.

18.52 – Украјинско Министарство одбране саопштило је да су данас непознате особе пуцале из аутоматског оружја на осматрачки авион украјинског ваздухопловства „Ан-30“ изнад Славјанска, града на истоку Украјине.
„Неколико метака погодило је авион. Захваљујући професионалном поступању, војни пилоти без последица су се приземљили на аеродрому“, наводи се у саопштењу које је пренела агенција Укринформ.

18.12 – Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) донела је данас одлуку да повећа број припадника посматрачке мисије у Украјини на 500, како би осигурала имплементацију договора из Женеве који су постигли шефови дипломатија Русије, САД, ЕУ и Украјине 17. априла.

17.05 – Потпуна адаптација Крима на руски правни систем могла би да потраје и пет година, упозорио је данас Сергеј Аксјонов, вршилац дужности шефа те републике. „Верујем да ће транзициони период да се продужи и после 1. јануара 2015, али то није неки проблем“ истакао је Аксјонов, а пренео Итар-Тас.

16.44 – Увођење санкција Русији због дешавања у Украјини имаће озбиљне економске и политичке последице по чланице Европске уније, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц у интервју за француски дневник „Паризјен“.

15.40 – Украјинска државна гранична служба успоставља контролне пунктове „на линији административне границе“ између Херсонске области на југу Украјине и Крима, јавиле су агенције.

15.00 – Пет миноловаца НАТО испловили су из немачке луке Кил на вежбе у Балтичком мору, у оквиру настојања Атлантског савеза да повећ своје присуство на европском истоку, поводом забринутости тамошњих чланица због ситуације око Украјине.

14.26 – Јацењук изјавио је да руске специјалне снаге у источној Украјини намеравају да омету одржавање председничких избора 25. маја и позвао је Москву да их повуче одатле. Јацењук је на конференцији за новинаре после сусрета са Бајденом у Кијеву, такође, апеловао на Русију да повуче војску са Крима, који је Москва прошлог месеца припојила и да „затвори ово срамно поглавље“.

14.05 – Бајден је упозорио Русију да ће се суочити са већом изолацијом ако не повуче своје снаге са украјинске границе и не престане да подстиче сепаратистичке тежње на истоку Украјине. „Провокативније понашање довешће до веће штете и веће изолације“, рекао је Бајден на конференцији за штампу заједно са вршиоцем дужности украјинског премијера Арсенијем Јацењуком.

12.51 – Кличко затражио од Бајдена нове санкције против Русије.

11.18 – Русија је спремна да се суочи са новим западним санкцијама због Украјине, поручио је руски премијер Дмитриј Медведев.

10.51 – Украјински председнички кандидат Олег Царев тврди да су прелазне власти његове земље понудиле члановима расформиране елитне полиције Беркут 200.000 долара да се врате на дужност.

9.53 – Амерички потпредседник Џозеф Бајден рекао је украјинским парламентарцима да САД подржавају Украјину у одупирању „понижавајућим претњама“. Он им је такође поручио да је пред њима историјска прилика да изграде уједињену Украјину, пренела је агенција АП.

9.16 – Шефови британских обавештајних агенција су упозорили премијера Велике Британије Дејвида Камерона да било каква војна војна интервенција Британије или Запада у Украјини носи ризик да прерасте у прави рат са Русијом, пренели су руски медији писање британске штампе.

8.57 – Некадасњи кандидат за председника Сједињених Држава Боб Дол изјавио је да би САД требало у Украјину да пошаљу оружје, укључујући тенкове, како би помогле тој земљи да пружи отпор акцијама Русије на својој територији.
„Има пуно ствари које можемо да урадимо. Могли бисмо сиромашним Украјинцима да дамо оружје“, рекао је Дол у Канзас Ситију, преноси агенција АП.

21.30 – Амерички Стејт дипартмент објавио је слике бораца у Источној Украјини, за које тврди да су припадници руских снага. На фотографијама се виде борци у униформама случним руским како машу руским оружјем – ракетним бацачима РПГ-30, преноси АП.

Танјуг