У Куликову проглашена Народна Република Одеса; Шефови британских обавештајних агенција – Војна интервенција Запада у Украјини може да прерасте у рат са Русијом; Боб Дол – САД треба да пошаљу Украјини оружје

odesa-protesti

09.44 – Пољски премијер Доналд Туск оценио је да је криза у Украјини, без обзира како ће се развијати, показала да је Европа слаба због енергетске зависности од Русије. Туск је у ауторском коментару који данас објављује лондонски Фајненшел тајмс, поново затражио да Европска унија продуби интеграцију и у области енергетике и тако смањи могућност притиска Русије, пренели су пољски медији.

09.34 – Шефови британских обавештајних агенција су упозорили премијера Велике Британије Дејвида Камерона да било каква војна војна интервенција Британије или Запада у Украјини носи ризик да прерасте у прави рат са Русијом, пренели су данас руски медији писање британске штампе. Један неименовани извор је открио да је директор обавештајне агенције МИ6 Камерону рекао да руски председник Владимир Путин неће стајати „мирно по страни“ уколико Запад пошаље војне снаге да помогну украјинској влади, пренео је „Глас Русије“. „Основна порука јесте да због Украјине не вреди започињати Трећи светски рат“, навео је поменути извор.

09.32 – Председнички избори у Украјини, заказани за 25. мај, биће најважнији избори у историји те земље, изјавио је потпредседник САД Џозеф Бајден у Кијеву.

09.00 – НАТО покушава да створи раскол између Русије и њених савезника, говорећи им о „злим Русима“ и приморавајући их да се окрену Западу, изјавио је Анатолиј Антонов, заменик министра одбране Русије. „Алијанса покушава да утиче чак и државе чланице ЦСТО (војна Организација договора о колективној безбедности) покушавајући да чланице убеди да је Русија зла. Примарни задатак НАТО је да нас раздвоји од наших савезника“, рекао је Антонов, преносе РИА Новости. „Фигуративно говорећи, потребно је сколнити „дрва од ватре“. Како би решили овај проблем, Русија мора сарађивати са другим државама укључујући колеге из ЦСТО и чланице Шангајске сарадње“.

Борбена дејства између Русије и Украјине су немогућа, изјавио је данас у интервјуу руским новинарима заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов.

Ја не верујем да ће Руси и Украјинци ратовати. Али, уверавам вас да ми нећемо допустити никаква непријатна изненађена у вези безбедности Русије, истакао је он.

Антонов је, такође, рекао да постоје контакти међу официрима, али да су сведени на минимум. Он је истакао да не постоје никакви докази о концентрисању руске војске уз границу са Украјином, како тврде представници ЕУ и Кијева.

08.31 – САД је, од 1991. године до данас, потрошила пет милијарди долара на развијање демократије у Украјини, изјавила је Викторија Нуланд, помоћник секретара САД за евроазијске послове. „Овај новац је потрошен на подршку аспирација Украјинаца који желе да имају снажну демократску владу која представља њихове интересе“, изјавила је Нуландова додајући да новац није дат како би се подржао Мајдан, који је био спонтани покрет.

08.15 – Потпредседник САД Џо Бајден имаће састанак са новим вођама Украјине у Кијеву. На састанку ће бити речи о предстојећим изборима.

08.07 Александар Турчинов, председник Украјине потписао је декрет којим је Валерија Рудницког поставио на чело Безбедносне службе Украјине за регион Доњецка.

07.35 – Боб Дол, бивши кандидат републиканаца за председника САД, изјавио је да би САД требало да Украјини пошаљу оружје, укључујући и тенкове. „Ово треба учинити како би САД помогле у спречавању Русије да уђе на територију Украјине и послале снажну поруку председнику Русије Владимиру Путину“, навео је Дол додајући да Путин осећа да Обама неће учинити ништа и да су му руке одрешене.

07.12 – Председник САД Барак Обама изразио је наду да неће доћи до нових санкција према Русији. Досадашње санкције нису уперене против Русије, већ према подршци међународном реду, саопштено је из Беле куће.

07.10 – Премијер Русије Дмитриј Медведев дао је инструкције да се настави са аранжманом на државној граници између Русије и Украјине у светлу присаједињења Крима и Севастопоља Русији.

07.02 – Већина људи у Луганску не жели да се припоји Русији, већ желе да живе у држави без корупције, изјавио је Тимур Јулдашев, командант батаљона Министарства за борбу против сепаратизма Украјине.

06.55 – САД још нису разматрале могућност наметања санкција председнику Русије Владимиру Путину због ситуације у Украјини, изјавила је Џен Псаки, портпарол Стејт Дипартмента. „Наш циљ није наметање санкција већ деескалација ситуације“, изјавила је она.

06.50 – Федералисти православне вероисповести окупили су се у граду Куликово и гласали за проглашење Народне Републике Нова Русија Одеса. Валери Каур, шеф Уније православних грађана Украјине, прогласио се за председника Народне Републике Одеса.

Курир-Глас Русије – НСПМ