Косово пљачкао и издао Београд, а кривица сваљена на народ

Krstimir Pantic 02

Коментар уредништва: Да се одмах разумемо да сматрамо да је г. Пантић један од људи који је допринео стању на северу КиМ какво сада јесте, а да се сада са неке пристојне удаљености понаша као добар генерал после битке. Први је г. Пантић учествовао у шиптарском изборном процесу и тиме допринео гашењу институција Србије на КиМ, које у даљем тексту критикује и много је корака које је предузео да би нас који живимо на КиМ елегантно предао шиптарима. Питао бих га само откуд сада г. Пантић на републичким изборима за парламент Србије као 160. на листи СНС испред општине Лазаревац? Необично, зар не, а више о томе писали смо на следећем линку: http://srbinaokup.info/?p=26388

Новац намењен српској заједници на Космету нестајао је на путу од Београда до КиМ, а мањи део који је стигао на КиМ злоупотребиле су локалне фирме, локални политичари и функционери из Београда – каже Крстимир Пантић, бивши градоначелник Косовске Митровице. Он се у интервјуу за „Вести“ осврће и на годишњицу Бриселског споразума.

Да ли извештај Анкетог одбора о трошењу буџетског новца на КиМ апсолутно приказује слику онога што се дешавало?

– Анкетни одбор није ни морао да долази на КиМ. По мојим сазнањима Специјалном суду у Београду су још 2009. достављени докази о малверзацијама на КиМ. Новац је нестајао на путу од Београда до КиМ, а мањи део који је завршавао на КиМ злоупотребљаван је од стране локалних фирми, локалних политичара и функционера из Београда. Косово је било проточни бојлер за крађу новца, али тај новац није остао на КиМ.
Него где?

– У Београду. Нафта и деривати нису ни стизали на КиМ већ је у цистернама довожена индустријска вода која би по преласку административне линије била испуштана у Ибар. Тога, чини ми се нема у извештају Анкетног одбора. На то је пажњу скренуо и Зоран Остојић, члан Одбора за КиМ Скупштине Србије. Те криминалне радње нису радили Срби са КиМ већ неко ко је у то време био веома моћан и волео бих да је Анкетни одбор био прецизнији.

Шверц у порасту

– Више нема институција државе Србије на простору КиМ и то код грађана изазива страх да ће једнога дана ипак морати из практичних разлога прихвате тзв. независност Косова без обзира што Београд то неће учинити. Већ имамо проблеме у снадбевању лековима, наплаћује се царина на прелазима, шверц је порастао, безбедност погоршана. Сада и градоначелници у косовском систему отказују гостопримство и прете протеривањем Еулекса са севера КиМ, што никако није добро, оцењује Пантић.

Као главни разлог за оставку навели сте неслагање са Вулином. Шта сте му тачно замерали?

– Све што сам желео да кажем о њему рекао сам 11. јануара 2014. када сам поднео оставку на место заменика директора Канцеларије за КиМ.
У новом сазиву Парламента неће бити неких посланика који су заступали интересе Срба са КиМ?
– А шта су добро за КиМ учинили? ДСС и ДС су биле на власти од „демократских промена“ и увек смо имали посланике са ових простора али су министарства или институције задужене за КиМ углавном водили људи који не познају Косово. Зато нисмо ништа постигли. Да се Коштуница понашао као државник 2004. или 2008. данас бисмо имали другачију реалност на терену. Залажем се за директан избор народних представника, а не да, као до сада, у Скупштину улазе по редоследу са листе иако нису у стању да обезбеде ни стотину гласова.

 

Годишњица је Бриселског споразума, шта је највећи добитак за Србе?
– Нема добитника. Чињеница је да се овим споразумом држава одлучила на гашење неких својих институција на КиМ. Међутим, да то није учињено договором, највероватније би те институције биле угашене силом и уз људске жртве. Изабрано је најмање лоше решење, тиха интеграција севера у косовске институције, због чега је Бриселски споразум и направљен. Срби су добили легалне, али не и легитимне представнике, јер више од 80 одсто Срба није гласало. Међународна заједница може да каже како је њено посредовање било успешно и пресудно, а Албанци како су заокружили своју државност. Међутим, стварно стање је такво да нико нема разлога да буде задовољан.

Погоршана безбедност

– Грађани полако схватају да се не испуњава оно што им је обећано. Зато се и десило да се по први пут од 1999. на КПС пуца у Зубином Потоку, да се упада у полицијску станицу. Тачно је да је и раније било инцидената, али се све то дешавало у кризним ситуацијама. Да би неко имао потпуну слободу кретања мора да прихвати приштинске институције и да има косовска документа. Чак ни тада безбедност никоме није загарантована, а то нам најбоље показују примери из повратничких места на југу где Срби свакодневно доживљавају непријатности.

 

Вулин у ваздуху

Александар Вучић је на седници Главног одбора СНС указао да се новац ненаменски трошио у Канцеларији за КиМ, а управо је Александар Вулин највише боравио на КиМ, а не његови сарадници. Једино је Вулин користио хеликоптер до Рашке и то немали број пута.

Ј. Л. Петковић – Вести