Мештани Товаришева без подршке државних институција подигли споменик Гаврилу Принципу

spomenikgavriluprincipu

Товаришево — Поводом обележавања стогодишњице од избијања Првог светског рата, у Товаришеву је отркивен споменик Гаврилу Принципу.

Мештани су сами, без подршке државних институција, одлучили да обележе овај јубилеј.

Годинама је Товаришево било препознатљиво по авиону из Другог светског рата. Од данас биће препознатљиво и по споменику Гавриклу Принципу.

Гаврило Принцип значајан је за Товаришево и по томе што су управо у овом селу, током 1946. године колонизовани људи из завичаја Гаврила Принципа.

“Постоји неколико начина да се изађе из анонимности. Можда аје то некоме споменик Брус Лију и Саманти Фокс, али ми смо се одлучили за ширење слободарског духа”, каже Јован Ранисављев из МЗ Товаришево.

Спомен плочу открили су редитељ Емир Кустурица и академик Матија Бећковић.

“Пошто су државе разне, па се врло често за оне за које очекујеш да ће да глорификују Принципа, они га забораве, а оне за које не очекујеш ништа да не ураде, оне ураде свашта. Према томе, људи су кренули да се организују сами”, рекао је Емир Кустурица

“Иронијом историје велика прослава, славног и трагичног Првог светског рата, почиње у малом месту у Војводини, у Товаришеву”, каже Матија Бећковић.

Мештани Товаришева се надају да ће на овај начин, коначно, скренути пажњу на своје село и његов историјски значај.

Ипак, они поручују да не траже много, већ само оне цивилизацијске тековине које имају људи у градовима.

Б92