НАТО пропаганда у Србији: Украјинска ТВ емисија „говори истину“ српској публици

ukrajinska-panorama

ТВ емисија „Украјинска панорама“, у продукцији регионалне ТВ Војводине у државном власништву, сматра се најпоузданијим извором информација за око 5000 Украјинаца који живе у Србији.

Марија Виславски, уредница емисије, каже да уреднички тим даје све од себе да прикаже праву слику текућих догађаја на Криму и у источној Украјини. Емисија омогућава украјинској дијаспори у Србији да изрази своју подршку територијалном интегритету Украјине и њеној тежњи ка ЕУ.

ТВ емисија на украјинском приказује се двапут недељно. Међутим, због последњих догађаја, тим је осмислио специјални једносатни програм који се преводи на српски како би досегао ширу публику. Грађани са Крима, из Украјине и Русије учествовали су у емисији преко Скајпа.

„На овај начин све чујемо из прве руке и наши гледаоци могу боље да схвате шта се дешава у Украјини“, каже Виславски за СЕТимес. „Гледаоце занима ово зато што је Украјина кренула европским путем и жели да буде део света, као и да сачува независност… Украјина има пријатеље широм свете који ће јој увек помагати и разумети је, а украјинске дијаспоре има свуда у свету и у Србији.“

Новосађанин Мирослав Хочак из Светског конгреса украјинских омладинских организација, каже да је емисија важна јер пружа објективну слику догађаја у Украјини.

„Сврха емисије је да емисија стигне до других гледалаца, не само Украјинаца у Србији“, каже Хочак за СЕТимес. „Сви Срби су добили шансу да сагледају чињенице са друге стране јер, нажалост, Србија је и даље под медијским утицајем Русије, будући да већина информација долази из Москве и тако се филтрира.“

Нела Бунцић, 22-годишња српска студенткиња, каже да српска верзија емисије омогућава многим људима као што је она да сазнају истину о ситуацији у Украјини.

„Гледала сам „Панораму“ са родитељима … и по први пут смо стекли праву слику. Мислим да је за ту земљу врло важно да остане целовита и да се интегрише у ЕУ“, каже она.

Ивана Јовановић за Southeast European Times из Београда