У сусрет независности: шокантни безбедносни пропусти у објектима за британско нуклеарно оружје на западу Шкотске

scotland

Глазгов , 21. априла ( РИА Новости ), Марк Хирстов интерни извештај за Министарство одбране Велике Британије је открио да је било преко 260 нуклеарних безбедносних инцидената у њеним морнаричким објектима у западној Шкотској током последњих пет година.

Извештај пружа забрињавајуће детаље о серији „лажних аларма и кварова система“ у вези са рачунарским системима који надзиру нуклеарне бојеве главе.

У документу се такође наводи да проблем громобранске заштите система  једног складишта експлозива у нуклеарној бази Феслејн остаје нерешен.

Министарство је брзо одбацило сопствени извештај који криви људску грешку за три четвртине инцидената. “ Потпуно је погрешно фокусирати се само на број извештаја“, рекао је портпарол министарства.

„Наш свеобухватни систем извештавања намерно снима чак и најмање инциденте, који никада не представљају претњу јавности или нашем особљу, и обезбеђује да све лекције буду научене“,  додало је министарство.

Али антинуклеарни активисти кажу да је обелодањивање извештаја открило шокантан став према безбедности у британским морнаричким објектима.

У Феслејну и Калпорту су од 2008 године забележена 262 „догађаја нуклеарне безбедности“. Извештај не наводи тачну природу сваког инцидента, али открива укупну цифру укључене радиоактивне контаминације, мале пожаре и људске грешке и пропусте у процесима система.

Џон Ејнсли, координатор Шкотске кампање за нуклеарно разоружање, рекао је агенцији РИА Новости да „извештај треба посматрати заједно са претходним проблемима. Шкотска агенција за заштиту животне средине ( СЕПА) је пре пар година критиковала Министарство одбране због њиховог начина руковања радиоактивним отпадом, а ови подаци показују да приближно једн недељно имамо инциденте  нуклеарне безбедности на овим објектима“.

Ејнсли је подржао захтеве да агенција шкотске владе СЕПА има већу улогу у праћењу активности у поморским базама.

Ангус Робертсон, члан парламента и портпарол за питања одбране Шкотске националне партије – СНП (Scottish National Party – SNP), рекао је да ће открића послужити као шок за локалну заједницу и остатак Шкотске .

„Опет и наново безбедност Феслејна је проблем. Имати више од 50 нуклеарних безбедносних догађаја сваке године једноставно је неприхватљиво“, рекао је Робертсон.

Министарство одбране је потврдило планове за изградњу новог објекта за експлозив у Каллпорту, у којем ће се нуклеарне подморнице донаоружати конвенционалним торпедима.

Шкотска влада коју води СНП рекла је да ће тражити тренутно уклањање читаве британске подморничке нуклеарне флоте из Шкотске, ако се гласа „да“ на предстојећем референдуму о независности који ће се одржати 18. септембра.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140421/189286068/Report-Reveals-Shocking-Safety-Failures-at-UKs-Nuclear-Weapons.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп