Истовремени сукоб са Русијом и Кином је стратешка грешка САД

rusija kina sad

МОСКВА , 21. априла ( РИА Новости ) – Сједињене Америчке Државе ризикују да начине велику спољнополитичку грешку истовременим антагонизирањем с две велике светске силе, Русијом и Кином, рекао је утицајни руски посланик у понедељак.

„За САД , Русија је непријатељ а Кина је потенцијални непријатељ. Али наравно да је конфронтација са обе велике силе стратешка грешка“, рекао је Алексеј Пушков, који председава Одбором за спољне послове руског  доњег дома.

Амерички председник Барак Обама је прошлог месеца демантовао да је Москва број један геополитички непријатељ Вашингтона, називајући Русију „регионалном силом која прети неким од својих најближих суседа, не због снаге, већ из немоћи“.

Односи Вашингтона са Пекингом су такође постали затегнути, с обзиром на нову стратегију САД у азијско – пацифичком региону да суспрегне Кину. Током недавне посете Пекингу секретара за одбрану Чака Хагела, његов кинески колега Чанг Ванкуан рекао је да напори да се суспрегне Кина никада неће успети.

Осврћући се на изјаву Обаме, Пушков је рекао да је амерички лидер називајући Русију „регионалном силом“ показао „дубину свог очаја због све значајније међународне улоге Русије, од Сибира до Украјине“.

Судбина Крима, некада аутономне републике у оквиру Украјине а од прошлог месеца дела Русије изазвала је најозбиљнији геополитички окршај између Москве и Запада од краја хладног рата.

Обама је тврдио да руско становништво Крима никада није било под претњом растућег утицаја ултранационалиста на политички живот Украјине, као што је Русија у више наврата упозоравала, и осудио је потез Москве да заштити своје сународнике.

Током сесије питања и одговора у обраћању јавности прошле недеље, руски председник Владимир Путин је изјавио да је поверење између Русије и САД  у великој мери нестало, али не због Москве. Враћање поверења између Русије и САД-а захтева елиминацију свих приступа на основу дуплих стандарда, рекао јеруски председник.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140421/189291820/Confronting-Both-Russia-and-China-Strategic-Mistake-for-US-.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп