Тимошенко отказала посету САД, нико неће да је прими

timosenko031

Бивша премијерка Украјине и челница странке Баткившчина Јулија Тимошенко је отказала планирану посету Сједињеним Америчким Државама пошто нико од тамошњих конгресмена није изразио спремност да се са њом састану, објавили су данас локални медији.

13.50 – Проруски сепаратисти у источној Украјини притворили су украјинску новинарку Ирму Крат, под оптужбом да је починила „ратни злочин“ током проевропских протеста који су довели до свргавања председника Виктора Јануковича, кога подржава Москва, саопштио је њен адвокат.

12.35 – Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је потписао декрет о рехабилитацији кримских Татара и других етничких мањина које су биле угњетаване за време власти Јозефа Стаљина у Совјетском Савезу.

12.05 – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је у Москви да одлука кијевских власти да “сачувају Мајдан” представља флагрантно кршење договора из Женеве и да је апсолутно неприхватљива.

11.20 – Три нападача, од којих је један наоружан ватреним оружјем, наводно држе четири таоца у руској „Западној банци“ у граду Белгород, на западу Русије, недалеко од границе са Украјином.

10.01 – Протекла ноћ у Славјанску је била мирна, а улице празне пошто је у поноћ ступио на снагу полицијски час, објавио је Глас Русије.

09.30 – Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је да Русија подрива глобалну стабилност и напоре усмерене ка неширењу нуклеарног оружја у атмосфери актуелног сукоба Кијева и Москве.

Украјински медији наводе да је пут био планиран за 23. април, али га је Тимошенкова сама отказала пошто ниједан од високо рангираних политичара у Вашингтону није потврдио спремност да се са њом састану, пренела је агенција Итар-Тас.

Неки чланови америчког Конгреса које су контактирали сама Тимошенкова или неко из њеног тима су чак сугерисали да она не треба да се кандидује за председника Украјине на изборима заказаним за 25. маја.

Тимошенко је прошле седмице од Конгреса затражила војну помоћ за Украјину, додавши да је њеној земљи потребна свеобухватна помоћ, укључујући војно-техничку помоћ и помоћ у обуци војног особља.

Танјуг