За уловљеног руског војника плаћа 10.000 долара

руски војник препознавање1

За хватање сваког руског војника који хода нашом земљом и покушава да нас гурне у грађански рат, следи новчана награда, написао је заменик губернатора Дњепропетровске области Борис Филатов.

У нади да ће сломити проруске снаге на истоку Украјине, заменик губернатора Дњепропетровске области путем Фејсбука је отворено позвао Украјинце да учествују у лову на руске главе. Он је мушкарце у униформама без ознака, за које тврди да представљају руске трупе, назвао „зеленим људима” и обећао 10.000 долара свакоме ко зароби и доведе бар једног таквог војника. Највреднија награда од 200.000 долара ће отићи у руке оних који успеју да ослободе окупиране владине институције од демонстраната.

Филатов је, такође, одлучио да мотивише проруске сепаратисте да се предају, нудећи им новац.

460757_0619_lb

„За сваки предати пиштољ следи исплата: 1.000 долара за јуришну пушку, 1.500 за митраљез и 2.000 за минобацач. Сви детаљи, укључујући и локацију трансфера новца, биће наведени у специјалној поруци Штаба за националну заштиту”, објавио је он.

Заменик гувернера је додао да је свестан да револуцију воде „уморни, очајни и сиромашни” грађани, и да је његов предлог идеална шанса да „људи који сматрају да их влада не чује” лако и брзо дођу до новца.

Иако је министарство спољних послова Украјине навело да су због ускршњих празника обустављене акције против проруских војних снага на истоку земље, сукоб је настављен. У нападу на контролни пункт сепаратиста у Славјанску у суботу је убијено шест особа, а потом је локална проруска организација Самоодбрана увела полицијски час и упутила јавни захтев Владимиру Путину да пошаље снаге за одржавање мира. Међу убијенима су четири припадника самоодбране самопроглашене Народне републике Доњецк и два нападача који су имали обележја паравојне украјинске групе „Десни сектор“.

На контролном пункту је у том тренутку било 26 цивила наоружаних моткама који су поштовали налог Кијева о примирју за време Ускрса. Након напада, неколико грађана се појавило са пушкама и пуцало на нападаче, убивши двојицу. Проруски побуњеници изјавили су да ће наставити окупацију владиних канцеларија све док не буде распуштена прозападна влада у Кијеву.

Борис Филатов је и раније износио контроверзне сценарије за решавање кризе. На Фејсбуку је понудио свој рецепт за обуздавање демонстраната који су се залагали за припајање Крима Русији.

„Том шљаму треба дати велика обећања и гаранције, а затим их треба обесити”, написао је он, и касније додао да би стрељање било „сувише часна смрт за шљам који наводи људе да убијају једни друге”. Адвокат и бизнисмен који поседује око четири милиона долара сумњичен је за проневеру новца из државног буџета. Према писању „Кијев поста”, не излази из куће без телохранитеља, а он се вози у блиндираном „мерцедесу”.

Ове године ће бити део комерцијалног лета у свемир у организацији „Вирџин галактика”. Карта за ову авантуру га је коштала 200.000 долара.

Ирена Хаџиомеровић – Блиц