Кирби: Аналогија између Косова и Крима „није коректна“

majkl-kirbi-ambasador-sad

БЕОГРАД – Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да од нове владе Србије очекује да ће учинити све у циљу бољег функционисања економије, за шта је као услов навео владавину закона.

„Мораће да постоји одређени степен стрпљења, јер морате створити правне услове који дозвољавају економију која добро функционише. Од владе очекујем да учини све како би све ово било успешно спроведено, али не очекујем да се ишта деси преко ноћи“, рекао је Кирби у интервјуу за „Курир“.

Амбасадор САД је рекао да има „све разлоге да верује“ да ће Александар Вучић, који је у „предизборној кампањи говорио да је економија у веома тешком стању, упозоравао на корупцију, велике проблеме у предузећима која су у државном власништву, на превелику стопу незапослености и фискалне проблеме“, „следити политику за коју је гласачима обећао да хоће“.
„Али биће тешко“, рекао је Кирби.

Амерички амбасадор је такође истакао да би волео да види бољу економску сарадњу Србије и САД.
„Имате веома добар ИТ сектор. Већ купујемо аутомобиле од вас, „фијате“ па и муницију из фабрике „Први партизан“ у Ужицу. И нама је потребно интезивирање ове сарадње“, рекао је Кирби.

Када је реч о ставу Србије у погледу кризе у Украјини, Кирби је оценио да је „то веома компликована ситуација за Србију“ као европску земљу, у контексту њене историје, али да по његовом мишљењу аналогија између Косова и Крима „није коректна“.

Танјуг