Иринеј пожелио да сви хришћани Ускрс увијек славе истог дана

patrijarh irinej 1

БЕОГРАД – Оглашавањем црквених звона, литијама и поноћним литургијама у православним храмовима у Србији почело је обиљежавање васкрсења Христовог. Ускршњу поноћну литургију у Храму св. Саве служио је епископ ремезијански Андреј, а посланицу патријарха српског Иринеја прочитао је старјешина храма Радивоје Панић.

Патријарх српски Иринеј са свештенством служио је јутарњу литургију у београдској Саборној цркви која је завршена причешћем вјерника после којег је патријарх Иринеј указао на неопходност заједништва и јединства у садашњем времену. “Нека нас Господ благослови својим благословом мира, слоге и љубави, данас толико потребне и нама људима и времену у коме живимо. Ове године имамо ту велику радост да овај велики празник славимо заједнички – када би дао Господ да једнога дана не само једне године него сваке године овај празник славимо заједно и у заједници”, навео је Иринеј.

Иринеј је пожелио да овај велики празник буде срећан и “браћи католицма и другим хришћанским заједницама и да ове године у заједнииштву прославимо Ускрс”. Уз бројне грађане, литургији су присуствовали премијер у техничкој влади Ивица Дачић и министри Никола Селаковић и Томислав Јовановић као и апостолски нуција у Београду Ораландо Антонини. Међу вјерницима у Саборној цркви били су и страни држављани, међу којима и група младих Француза.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је свечану мису у цркви Крста краља, уз присуство великог броја вјерника, представника државе Србије и дипломатског кора, а одржан је и обред крштења. Хочевар је уочи Ускрса служио мису бдијења, која је завршена благословом хране у катедрали Блажене дјевице Марије у Београду. Поред вјерника  миси су присуствовали и представници државе, дипломатског кора, међу њима и амбасадор САД Мајкл Кирби и представници других вјерских заједница.

Васкршњу литургију у Саборном храму Светог Георгија у Новом Саду служио је епископ бачки Иринеј, уз саслужење новосадског свештенства. Током богослужења  прочитана је ускршња посланица партијарха српског Иринеја, а ускршње литургије одржане су и у другим храмовима СПЦ широм Војводине. Вјерници Поморавља, Ресаве и Левча, почели су обиљежавање Ускрса окупљањима у портама храмова и манастира, а посебно свечано било је у црквама средњовјековних манастира Јошанице, Раванице, Каленића, Манасије и Миљкова и других манастира.

У свим храмовима и црквама у Нишу, упркос киши и хладном времену сва богослужења била су веома посјећена. У Саборном храму литургију је служио Владика Нишки Јован. Православни верници обишли су Храм св. Саве у јужном дијелу Косовске Митровице, који је страдао током мартовског насиља 2004. године. Преко стотину Срба стигло је у пратњи косовске полиције из сјеверног у јужни дио Митровице и након краће службе вратили су се.

Председник Србије Томислав Николић честитао је Ускрс патријарху српском Иринеју, свештенству и монаштву, и свим грађанима Србије који прослављају тај празник, уз поруку да снага наше земље буде у разумијевању, љубави и солидарности “којој нас учи наша вјера”. И лидер СНС Александар Вучић честитао је Ускрс свим грађанима Србије који славе васкрсење Христово, с поруком да овај празник треба да подсети на важност разумијевања, толеранције, праштања и међусобог поштовања. “Нека нас овај празник, који слави побједу живота над смрћу, љубави над мржњом, доброг и праведног над тамом, подсјети на важност разумијевања, толеранције, праштања, међусобног поштовања и уважавања”, поручио је лидер напредњака.

Д. Б.- ПОБЈЕДА.МЕ / http://www.pobjeda.me/2014/04/20/irinej-pozelio-da-svi-hriscani-uskrs-uvijek-slave-istog-dana/#.U1RVnVfTln1