Да ли ће икада бити формирана ЗСО на КиМ и зна ли неко шта је то уствари?

??????????????????????????

На годишњицу Бриселског споразума, његова најважнија тачка, формирање Заједнице српских општина, још није реализована. Београд тврди да је своје обавезе испунио и да се за почетак разговора о Заједници чека расплет на косовској политичкој сцени, након што се за месец-два одрже парламентарни избори.

Заједница српских општина неће бити формирана пре но што на Косову буду одржани ткзв. парламентарни избори. У Београду кажу да су свој део урадили, али да је на Приштини да уреди више закона којима би се отворио пут Заједници српских општина. У Београду истичу и чињеницу да због очекиваних избора у Приштини тренутно немају саговорнике на тему формирања Заједнице српских општина.

“Оно што је важно јесте да Срби нису без власти. Срби имају своје легално изабране градоначелнике. Имају и комуникацију која још увек није формализована, али свакако постоји између њих”, каже министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин.

“И наравно, имају свој Београд, који је ту и да заштити, да помогне и да финансира, да сачува све оно за шта смо се сви заједно борили”, рекао је Вулин.

План је да заједница увеже 10 општина са српском већином. Јужно од Ибра, највећа српска општина је Грачаница, са више од 20.000 становника.

У овој општини од заједнице очекују најпре политичку, а потом и техничку подршку и помоћ у осмишљавању, пројектовању и реализацијији инфраструктурних пројеката, на пример.

“Биће много лакше и јефтиније направити идејно решење за неку школу, нарочито за велике школе. Биће јефтиније и лакше направити нову деоницу пута, која до сада није постојала, с обзиром на то да и у Грачаници и у другим местима постоји потреба за измештањем одређених путева, нарочито близу споменика културе”, рекао је председник Општине Грачаница Бранимир Стојановић.

Помоћ ће бити нарочито потребна мањим српским општинама које реално немају пара да плате решења за пројекте, којима ће се пријављивати за међународне донације.

Избори на Косову, према садашњим политичким приликама, биће одржани крајем маја или у првој половини јуна. Према том редоследу догађаја, почетак разговора о формирању заједнице српских општина не треба очекивати пре августа или септембра.

РТС