Коло мира јунацима Колубаре

cerska_bitka1

Београд – Век од Великог рата и чувене Колубарске битке, бриљантне победе српске војске над вишеструко моћнијим аустроугарским непријатељем, Рударски басен „Колубара“ обележиће јединственом манифестацијом, „Колом мира“ за Гиниса, у ком ће, како је планирано, бити више од 10.000 играча! Коло ће се развити 14. септембра у подне око проточног језера на реци Колубари, код Великих Црљена, недалеко од Ибарске магистрале и пруге Београд – Бар.

Необично коло, које ће бити организовано на предлог Удружења чувара српске традиције „Прела и посела“ из Лазаревца, неће случајно бити одиграно око језера које је настало пре неколико година, измештањем неколико километара реке Колубаре, због отварања новог површинског копа „Велики Црљени“. Био је то изузетан, јединствен градитељски подвиг у Европи!

„У Лазаревцу постоји јединствено обележје у светским размерама, спомен-костурница са посмртним остацима српских и аустроугарских војника изгинулих у Колубарској бици“, каже руководилац кабинета директора Рударског басена „Колубара“ Горан Перишић, председник Организационог одбора „Кола мира“.

За одржавање манифестације већ је стигао благослов епископа шумадијског Јована и ваљевског Милутина, јер је река Колубара граница тих двеју епархија, затим подршка Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Србије, Културно-просветне заједнице Србије, Привредне коморе Београда, фолклорних друштава…

„Обратили смо се Министарству одбране да оркестар Војске Србије изведе државну химну и сплет композиција, „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“, „Востани Сербие“..“, каже Перишић.

„Надамо се да ће вод војске испалити почасни плотун, а атрактивно би било и да неколико амфибија прође испод површине језера, са истока на запад и тако симболизује пробој фронта. Замисао је да из амфибија изађу војници у српским униформама из Првог светског рата.“

У плану је и да се окупљенима обрате највиши државни званичници и домаћин манифестације Милорад Грчић, директор Басена „Колубара“. Драгиша Симић из „Прела и посела“ одрецитоваће песму, а београдски ансамбл „Коло“ извешће сплет народних игара и песама с подручја бивше Југославије.

„Рударски басен простире се на територији општина Лазаревац, Лајковац и Уб, а већина запослених је и из Љига, Горњег Милановца, Аранђеловца и Мионице, где се легендарна Колубарска битка одиграла“, каже Перишић.

„Као изузетно друштвено одговорна компанија схватили смо као своју обавезу да се часно одужимо настрадалим војницима и цивилима у Првом светском рату, отуд „Коло мира“.“

Колубарска битка, вођена у новембру и децембру 1914. године, најзначајнији је окршај између војске Краљевине Србије и двоструко бројније аустроугарске армаде у Првом светском рату, на фронту дугачком више од 200 километара. Једно од главних жаришта битке било је Враче брдо, недалеко од Лајковца, које је у току дана по двадесетак пута било у рукама једне, или друге војске! На овом брду изгинуло је око 20.000 српских и 30.000 аустроугарских војника.

Пешице из Пријепоља

„КУД из Пријепоља најавило је да ће њихови чланови на манифестацију „Коло мира“ доћи пешице“, каже наш саговорник.

„Језеро на тромеђи општина са непосредном околином простире се на око 73 хектара, а у близини је амфитеатар за 2.000 гледалаца. Читав комплекс, за који је урађен генерални пројекат спортско-рекреативног и туристичког комплекса „Тамнава“ има око 340 хектара. Манифестација „Коло мира“ послужиће и као идеална промоција индустријског туризма на колубарским угљенокопима…“

Премостиће реку

„Ако Војска Србије, на нашу молбу, буде обезбедила понтонске мостове преко Колубаре, неколико кругова „Кола мира“ опасало би проточно језеро“, објашњава Перишић.

„Ако реку не будемо премостили, коло ћемо раширити с једне стране језера, у неколико редова. Жеља нам је да у колу буду и културно-уметничка друштва из земаља које су чиниле тадашњу Аустроугарску. Иначе, ова манифестација, према проценама, неће много коштати, јер ће у реализацији учествовати сви ресурси РБ „Колубара“, а подршку су обећале и све околне општине.“

Бранко Пузовић / Новости