Америчко увлачење Европе у сукоб с Русијом

????????????????

У тренутном сукобу Русије и Запада око Украјине неминовно нам се јавља слика хладног рата, слика коју медији очигледно воле. Међутим, супротно од онога што нам се нуди на „разумевање“, није Русија та што би поново да навуче гвоздену завесу, већ Сједињене Америчке Државе. Гвоздена завеса раздваја старе силе и државе у успону; свет бивши и свет будући; дужнике и повериоце. А све у лудој нади да ће се сачувати „амерички начин живота“ и утицај САД над „својим“ табором, бар над њим, у одсуству способности да се наметне целом свету. Другим речима, кад тонеш у друштву, треба да изгледа као да не тонеш.

За САД  су то у ствари тренутне штаке: повући за собом читав западни табор да би се имало над ким доминирати и с ким трговати. Зато смо сведоци застрашујућих операција преокретања мишљења и стварања европских лидера послушних америчком шефу, све подржано блицкригом да се Европа трајно повеже с Партнерством за трансатлантску трговину и улагања – ТТИП ( Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) и одсече од онога што би могло бити уже за спасавање, наиме БРИКС, његова огромна тржишта, жива будућност, везе са земљама у развоју итд. Ми ћемо овде анализирати све ове аспекте као и суптилно коришћење страха од дефлације да би се Европљани убедили да усвоје методе САД.

У светлу екстремне опасности од ових америчких метода, подразумева се да би напуштање америчког брода који тоне био чин издаје од стране Европе, али и заиста велики корак напред за цео свет, као што смо раније већ опширно анализирали (1).

Нажалост, најразумнији европски лидери су потпуно парализовани и најбоља стратегија за коју су и даље способни је, у најбољем случају, једноставно одлагање (2), свакако корисно и добродошло, али једва довољно …

Маске доле

Са интернетом и проблемима типа „цурења“, чување тајне је постало немогућа мисија за тајне агенте и земље прљавих руку. Поред Сноудена и Викиликсових открића, скоро смо сазнали да САД стоје иза друштвене мреже на Куби с циљем дестабилизације владе (3).

Могли смо да видимо видео који је згодно процурио на Јутјуб и Американце на послу државног удара у Украјини (4). Или опет, како нису баш најневинији у дестабилизовању Ердогана у Турској (5), држави чије ћемо стање описати у следећем издању Global Europe Anticipation Bulletin – а (6) …

Маске падају … наравно на основу доказа, то нико не може игнорисати.

Али САД се више не задовољавају са земљама у развоју или банана републикама … У Европи такође успевају да преокрећу лидере једног за другим тако да послушно следе америчке интересе. Није више „Што је добро за Џенерал моторс, добро је и за Америку“, како је Чарлс Вилсон, тада председник ЏМ рекао 1953 године, већ „Што је добро за САД, добро је и за Европу“. И то већ има подршку Камерона, Рахоја, Бароза и подршку Ештонове … Америка је успела да добије подршку Пољске Доналда Туска, иако је он на почетку свог мандата пружао снажан отпор (7) … Италије, захваљујући Рензијевом опортуном државном удару … и Француске Оланда и Валса, посебно захваљујући промени министара и премијеру малчице осумњиченом за антиамериканизам. Иако је на почетку свог мандата поступао независно у Малију или на другим фронтовима, Оландова садашња покорност Сједињеним Америчким Државама изгледа потпуна. Какав је то притисак вршен на њега ? Што се тиче Немачке, она се још опире, али до када (9) ? Ове примедбе ћемо проширити у рубрици Телескоп.

Европа је тако привучена америчким интересима, интересима што нису њени, ни у смислу политике, геополитике или трговине, као што ћемо видети. Док је група БРИКС одабрала супротан правац и гледа да се по сваку цену извуче из од сада крајње негативног утицаја САД, Европа је кренула у „да се мало провозамо“. Што се види, на пример, по томе да је Белгија купила америчких обвезница за 130 милијарди долара током три месеца, од октобра 2013. до јануара 2014 (10 – најновији доступни подаци), што је по годишњој стопи више од њеног БДП-а (11) … а сигурно није Белгија сама одговорна за ове аберације, већ Брисел, наравно, да покаже како је ЕУ добар мали амерички војник.

Политички, САД тако гуше Европу да ће јој, у недостатку било каквог лидерства, срце ишчупати. А начин да се трајно запечати овај амерички стисак Европе зове се ТТИП …

Брзи ТТИП

Ми смо то већ опширно документовали: за разлику од тријумфалних говора о „опоравку“ на основу раста цена и берзанске размене на врхунцу, реална економија САД је у очајном стању. Несташица хране је већа него у Грчкој.

6541658-9866280

Десно, проценат становништва који не може да се прехрани, од земље до земље ( лево су промене од 2007. до 2012.) Извор: Блумберг/ОЕЦД (Bloomberg / OECD)

Продавнице, чак и оне на цени, затварају се због недостатка купаца (12). Потражња за стамбеним кредитима је на свом најнижем нивоу, што слути на зло и наговештава брзи преокрет, као што смо предвидели у 81. броју ГАЕБ -а.

Али, као што смо већ рекли, ово није најважнија ствар. Главни циљ ТТИП – а је очување долара у трговини и задржавању Европе у америчком крилу, како би се избегло стварање ЕУ –  БРИКС блока способног да буде противтежа Сједињеним Америчким Државама.

Дакле,украјинска криза, под изговором руске агресије и снабдевања гасом је добар начин да се, у паници и лицу европских лидера превише слабих да делују, наметну планови САД и агенде лобија. Оно што се није очекивало је да интереси лобија не иду нужно у правцу каквим га је неко замислио …

Напомене:
1. Нарочито кад је Кина  питала Европу да ради преко њених уговора о размени, на пример.
2. Посебно у очекивању европских избора ( за Европски парламент – прим. прев.).
3. Извор: “ Гардијан„, 03.04. 2014.
4. Извор: „Ројтерс„, 06.02. 2014.
5. После америчке уотребе друштвених мрежа на Куби, као што је поменуто, не изненађује што је Ердоган одлучио да укине Твитер у Турској. Штавише, Фетула Гулен, оснивач покрета Гулен који је противник Ердогану, живи у … САД. Извори: Ал Џазира (13.03. 2014.) и Википедија.
6.  Мала дигресија: Наш тим не може да престане да мисли, како би Де Гол, коме се у Француској толико диве, да је данас на власти, сам себе сматрао аутократом што заслужује збацивање, као Ердоган или Путин … Ефикасно вођство своје сопствене државе сада изгледа да се сматра неспојивим са демократијом садашњег облика, који мора бити слаб …
7.  Извор: Википедија. Доналд Туск је сада ватрени присталица гаса из шкриљаца у Пољској и дигао се против Русије. Извори: „Стрит журнал“ (11.03. 2014.),  DnaIndia (05.04. 2014).
8.  Такође прочитајте РТ, 01.04. 2014.
9.  Извор: „ЕУОбсервер„, 10.04. 2014.
10.  Извор: Министарство финансија САД.
11.  А са трговинским суфицитом од око 1% БДП-а сама ће се борити да објасни оволику куповну моћ …
12.  Видети, на пример, ABCNews, 10.04. 2014.

Извор: http://www.globalresearch.ca/russia-us-confrontation-europe-dragged-into-a-division-of-the-world-between-debtors-and-creditors-americas-desperate-solution-for-not-sinking-alone/5378255
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп