Гузенбауер нови Курцов саветник

sebastijan-kurc

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц најавио је тим искусних и познатих саветника међу којима је и актуелни саветник српске владе и некадашњи аустријски канцелар Алфред Гузенбауер.

Гузенбауер Курца саветује од избијања кризе на Криму у вези Украјине и Русије.

Портпарол министра Гералд Флајшман објаснио je да већ постоје „неформални“ контакти са експертима из више области, које треба да се „институционализују“.

Поред Гузенбауера у тиму, како пише бечки дневник „Курир“, биће некадашњи генерални секретар у Министарству спољних послова, који је уједно са Мартијем Ахтисаријем водио преговоре о Косову и Метохији под покровитељством УН, Албер Роан.

У тиму ће бити директор јеврејског музеја града Беча Данијел Спера, бивша европска комесарка Бенита Фереро-Валднер, некадашњи европски комесар Франц Фишлер, председник Удружења индустријалаца Георг Капш.

Према Флајшману постојаће још много других саветника, који ће у зависности од теме бити додати тиму експерата, а сви ће радити без надокнаде.

Успостављање тима саветника је један од три корака модернизације Министарства.

Поред тога биће успостављен и „тинк танк“ под руководством дипломате Александра Ссаленберга, а планирано је И отварање Министарства за дебате И манифестације које би подржале рад Курца.

Тежиште рада Министарства, на шта указује и довођење у тим саветника Гузенбауера и Роана, је Балкан.

Танјуг