Пентагон обећао војну помоћ Источној Европи против „руске агресије“

?????????????????????

Амерички секретар одбране Чак Хегел, после састанка са пољским министром одбране Томашом Симониаком, изјавио је да  НАТО пролази кроз кључне тренутке у вези са активностима Русије у југоисточној Украјини.

„Акције предузете од стране Русије у последња два месеца нису само неодговоран чин већ и чин нарушавања територијалног интегритета и суверенитета једне суверене државе. Те акције су опасне и неодговорне“ , – изјавио је шеф Пентагона, а преноси новинска агенција „Росбалт“.

Хегел је рекао да ће „руска агресија“ само ојачати решеност САД да ојача НАТО и стратешки и командно, што потврђује заказивање војне операције НАТО-а.

Према речима шефа одељења одбране САД, САД су такође предузеле друге мере ради додатног обезбеђивања савезника у централној и источној Европи и да они могу рачунати на подршку САД.

„Ове мере нису провокација нити претња Русији, већ само показивање своје посвећености принципима колективне одбране НАТО, “ – рекао је он.

Хегел је најавио намеру САД да пружи додатну (не)војну помоћ Украјини, укључујући лекове за ову земљу, војние кациге (шлемове), душеке и постројења за пречишћавање воде.

Шеф Пентагона није искључио могућност да ће Русија покушати да поврати део територије и поврати утицај који је изгубила после распада Совјетског Савеза, рекавши да, „знајући шта се догодило у прошлости, не треба искључити могућност и овакаквих дешавања.“

Заузврат, пољски министар одбране Томаш Симониак признао је: “ Ми желимо да Пољска максимално блиско сарађује са Западом, са НАТО-ом и Сједињеним Америчким Државама и то је једини начин да се осигура безбедност наше земље“.

Извор: http://evrazia.org/news/31971
Превод: СРБИ НА ОКУП