Енвер Хоџај: Међусобно признање Косова и Србије на крају процеса „успостављања добросуседских односа“

Enver-Hodžaj

ПРИШТИНА – Такозвани министар спољних послова Косова Енвер Хоџај оценио је, поводом годишњице Бриселског споразума, да је тај документ био први корак ка нормализацији односа, али да до успостављања добросуседских односа Србија треба да прође кроз пет етапа.

„Прво, Србија треба да спроведе све постигнуте споразуме у дијалогу с Косовом. Друго, Србија треба да расформира све илегалне паралелне структуре у Републици Косово. Треће, треба допустити интеграцију српске заједнице у институцијама Косова”, казао је Хоџај.

Према његовим речима, Србија не сме да блокира чланство Косова у европским и светским организацијама, укључујући и чланство у УН.

„И на крају, треба да уследи међусобно признање Косова и Србије, као две независне и суверене државе. Само после испуњења ових услова, можемо говорити о нормализацији односа”, изјавио је Хоџај.

Саветник такозваног премијера Косова Беким Чолаку окривио је Београд за кашњење у спровођењу споразума, посебно када се ради о функционисању судова на северу Косова.

Бета